Echtpaar Bakker uit Ginnum 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
  Jantsje Wiersma

Echtpaar Bakker uit Ginnum 60 jaar getrouwd

dinsdag 27 december 2022

GINNUM – Dinsdag 27 december was het 60 jaar geleden, dat Bavius en Eelkje Bakker uit Ginnum elkaar het ja-woord gaven. Dinsdagmiddag kwam Wethouder Pieter Braaksma langs om het diamanten paar te feliciteren en nam een bloemstuk en een afschrift van de huwelijksakte mee.

Ontmoeting
Het was op een gezellige avond van alle korfbalclubs uit Fryslân in de Zalen Schaaf in Leeuwarden, waar de eerste ontmoeting plaatsvond. Ike en haar korfbalvriendin, die vanuit Wartena daar aanwezig waren, kregen zomaar een drankje aangeboden van Bavius en zijn kameraad. Bavius korfbalde zelf niet, maar hij was mee als toeschouwer van de Korfbalclub van Reitsum. Aan het eind van de avond kwamen Bavius en zijn kameraad naar de jongedames toe en vroegen of zij het leuk vonden, dat ze zondag naar Wartena zouden komen. De dames vonden het een prima idee en zo ontstond er verkering en werd Bavius later Ike haar man. Toen ze nog verkering hadden, kwam Bavius op de motor naar Ike in Wartena.

Bavius Bakker is 88 jaar en geboren en getogen in Ginnum. Zij woonden op een boerderij tussen Jislum en Ginnum, waar hij later zelf boer werd en nu hun zoon boer is. Toen de zoon op de boerderij kwam wonen, zijn zij verhuisd naar een woning dichtbij de boerderij. Bavius is een boer in hart en nieren en gaat nog iedere dag even een kijkje nemen op de boerderij.

Ike Bakker – de Jong is ook 88 jaar en is geboren in Wartena. Zij volgde een driejarige opleiding aan de Huishoudschool  en ging daarna werken als hulp in de huishouding. In Wartena waren veel grote gezinnen, dus daar was genoeg werk te vinden.

Op hun trouwdag 27 december 1962 was het dik winter, het ijs lag centimeters dik in de sloten.  Het jonge paar moest over een paadje lopen, dat spekglad was en waarop met goede bedoeling door iemand as op gestrooid was, maar haar witte trouwjurk zou meteen vies worden, dus werd besloten om over het ijs te lopen. Ike vertelde, dat ze nog weet, dat de omstanders “Welkom” in het ijs hadden geschreven( zie foto). Ze trouwden in het gemeentehuis in Grouw. Daarna ging het paar naar de kerk in Wartena, waar het huwelijk kerkelijk werd bevestigd. Het werd erg “skier” later op de middag en het gezelschap, dat zou optreden die avond durfde de reis niet aan. De zwager nam het initiatief en haalde het gezelschap op uit Bolsward. Het feest was in Leeuwarden in een lokaal bij de Parktsjerke. Ze hadden geregeld, dat er zowel van Reitsum als van Wartena een bus reed naar Leeuwarden. Ze hadden een prachtige avond.

Het echtpaar kreeg drie kinderen en het gezin is inmiddels uitgebreid met 7 kleinkinderen en ook al 2 achterkleinkinderen.

Hobby’s
Hun gezamenlijk hobby was fietsen, zowel in de omgeving als elders, bijv. in Drenthe. Bijzonder is, dat ze tot hun 84e jaar iedere week nog zwommen in het zwembad in Dokkum. Verder hebben ze veel gereisd. Naar Israël en Normandië zijn vakanties, om niet snel te vergeten.

Bavius zijn motto was altijd “Het werk is mijn hobby”. Daarnaast was hij in het voorjaar vaak in het land te vinden om eieren te zoeken.  Hij heeft verder bestuursfuncties gehad bij de Kerk, de Boerenhulp en bij de Polder, het latere Wetterskip.

Ike heeft ook bestuursfuncties bekleed bij de CPB Vrouwen afdeling Reitsum, de Gymnastiekvereniging en voor de kerk. Het echtpaar is erg dankbaar dat zij hun 60-jarig huwelijksjubileum mogen vieren!

 

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Echtpaar Bakker uit Ginnum 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
Echtpaar Bakker uit Ginnum 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
Echtpaar Bakker uit Ginnum 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
Echtpaar Bakker uit Ginnum 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
Echtpaar Bakker uit Ginnum 60 jaar getrouwd · Foto('s): Jantsje Wiersma
  Jantsje Wiersma

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?