Duurzame steden – hoe kunnen kleine gemeenschappen groener worden? · Foto('s): Unsplash
  Unsplash

Duurzame steden – hoe kunnen kleine gemeenschappen groener worden?

maandag 03 juni 2024

LEEUWARDEN – De gevolgen van klimaatverandering zijn bekend en worden steeds duidelijker. Het thema duurzaamheid komt centraal te staan en vooral kleine gemeenschappen hebben de kans om een voortrekkersrol te spelen. Het gaat niet alleen om het vervullen van ecologische behoeften, maar ook om het opbouwen van een economisch en sociaal weefsel. Daarbij is het belangrijk om de behoeften van het heden te erkennen en toekomstige generaties niet te veronachtzamen. De beschikbare opties worden hieronder nader geanalyseerd.

De digitale wereld verandert de behoeften van steden

In principe is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen CO2-voetafdruk, omdat het potentieel voor verandering aanwezig is. Iedereen die ’s ochtends naar kantoor reist, kan beslissen of hij de auto of de fiets neemt. De bereidheid om te veranderen hangt echter grotendeels af van de heersende omstandigheden. Laten we de e-commerce-industrie en de gamingsector als voorbeeld nemen. Sinds er steeds meer virtuele winkels en online gokkasten zijn, is de vraag naar terrestrische aanbiedingen aanzienlijk gedaald.

Dergelijke veranderingen zijn belangrijk voor het milieu, omdat ze leiden tot minder uitstoot door minder verkeer (verplaatsingen) en minder noodzakelijke gebouwen (winkels, casino’s, enz.). Tegelijkertijd neemt de energiebehoefte toe en is het belangrijk om een hoogwaardig netwerk voor mobiele telefonie te bieden. Dit voorbeeld toont aan dat consumenten kunnen participeren als ze daartoe de kans krijgen.

De ontwikkeling van een ecologische infrastructuur is de belangrijkste basis

Om duurzaamheid effectief te bevorderen, is eerst de juiste ecologische infrastructuur nodig. Dit omvat bijvoorbeeld de planning en bouw van milieuvriendelijke gebouwen en faciliteiten om het energieverbruik te verminderen. Het energie-efficiënte gebouw is een van de belangrijkste onderdelen van de duurzame gemeenschap.

Met behulp van moderne technologieën en recyclebare materialen kunnen renovaties en nieuwe gebouwen het energieverbruik aanzienlijk verminderen. Of het nu gaat om passiefhuisnormen, de installatie van PV-systemen of het gebruik van duurzame bouwmaterialen – hier wordt het kaf van het koren gescheiden.

Groene infrastructuur is ook belangrijk om mensen natuurlijke en bijna-natuurlijke gebieden te bieden. Deze dragen niet alleen bij aan een groter gevoel van welzijn, maar verbeteren ook de kwaliteit van het milieu. Goed onderhouden groene ruimten, parken en daktuinen zijn een must, zelfs in kleinere gemeenschappen, omdat ze het stadsklimaat aanzienlijk verbeteren. Bovendien bieden inheemse planten en beplantingsplannen habitats voor de plaatselijke fauna.

Duurzame mobiliteit speelt een sleutelrol in gemeenschapsontwikkeling

De manier waarop we ons verplaatsen heeft een grote impact op het milieu. Goed ontwikkeld openbaar vervoer is nodig om ecologische gemeenschappen mogelijk te maken. Dit vermindert het autogebruik en dus ook de CO2-uitstoot. Voor kleine gemeenschappen is het belangrijk om te investeren in de uitbreiding en verbetering van bus- en treinverbindingen. Vooral plattelands regio’s zijn vaak afgesneden, met bussen die maar één keer per uur rijden en alleen tot de vroege avond. Als het netwerk er eenmaal is, moet de gemeente de integratie van elektrische bussen en het gebruik van hernieuwbare energie voor vervoersactiviteiten overwegen.

De meest milieuvriendelijke vormen van vervoer zijn lopen en fietsen. De grote steden in Nederland staan tot ver buiten de landsgrenzen bekend om hun fietspaden. Een uitbreiding in kleinere gemeenten kan de wens om te fietsen onder de bevolking vergroten. Voetgangerszones nodigen uit tot autovrij winkelen. Het is belangrijk dat paden goed ontworpen, drempelvrij en veilig zijn voor voetgangers.

Invoering van hernieuwbare energie in de publieke en private sector

Broeikasgasemissies worden grotendeels veroorzaakt door energiebronnen. Hernieuwbare bronnen zorgen voor meer duurzaamheid en verminderen de uitstoot. De gemakkelijkst toegankelijke vorm van energie is zonne-energie. Gemeenten hebben de mogelijkheid om zonnesystemen te installeren op de daken van openbare gebouwen en zo te zorgen voor een zelfvoorzienende energievoorziening. Op dit punt verschuift de aandacht ook naar particuliere consumenten.

Niet alleen huiseigenaren profiteren van de financieringsmogelijkheden, maar ook flatbewoners met een balkon. Steun voor de installatie van balkoncentrales helpt om de bereidheid tot herbezinning te versterken. Het opzetten van community solar projecten is ook denkbaar. Hierbij delen meerdere huishoudens een zonne-installatie en voorzien zo op een volledig duurzame manier in een deel van hun elektriciteitsbehoefte. Of windenergie een rol kan spelen, hangt af van de omgevingsomstandigheden. Kleine windturbines kunnen in geschikte gebieden schone energie opwekken. Een dergelijke aanpak is vooral denkbaar in kustgebieden, maar ook op plaatsen met veel open ruimte.

Recycling bevorderen en de bevolking ondersteunen

Afvalscheiding is voor veel huishoudens al onderdeel van het dagelijks leven. Met effectief afvalbeheer kunnen gemeenten deze aanpak helpen bevorderen. Afval verminderen, recyclen en hergebruiken zijn belangrijke stappen op weg naar het behoud van hulpbronnen. Vooral in kleine gemeenschappen zijn er goede mogelijkheden om recyclingprogramma’s op te zetten en uitgebreide informatie te verstrekken. Er zijn nog steeds mensen die onzeker zijn over afvalscheiding en daarom niet recyclen. Mensen die zich bewust zijn van de voordelen van recycling zullen eerder meedoen.

Inzamelpunten voor bepaalde soorten afval zijn nuttig, zodat de consument weinig moeite hoeft te doen om het afval te verwijderen. Afhankelijk van de grootte van de gemeenschap en de beschikbare ruimte, zijn innovatieve faciliteiten zoals composteerinstallaties nuttig voor de gemeenschap. Organisch afval wordt hier verwijderd en omgezet in turf en humus. Dit kan vervolgens kosteneffectief worden gebruikt voor het onderhoud van buitengebieden.

Onderwijs is allesbepalend voor een duurzame gemeenschap

Hoewel het onderwijssysteem in Nederland in heel Europa wordt erkend, heeft niet elke inwoner dezelfde horizon. Zelfs op scholen is het zinvol om milieueducatie te integreren en te bevorderen. Als leerlingen worden geïnformeerd over het belang van duurzaamheid en milieubescherming, kunnen ze deze kennis zelfs doorgeven aan hun familie.

Praktische ervaring in de schooltuin of deelname aan recyclingcursussen bevorderen de sociale interactie en zorgen voor spelenderwijs leren. Workshops en voorlichtingsevenementen zijn een kosteneffectieve manier om burgers bij besluitvormingsprocessen te betrekken. Gemeenten kunnen er baat bij hebben zich te richten op vrijwilligerswerk en waardering te tonen voor vrijwilligerswerk. In veel kleine gemeenschappen is er een sterk wij-gevoel, met positieve gevolgen voor het milieu.

Conclusie: Kleine gemeenten hebben veel mogelijkheden voor meer duurzaamheid

De financiële middelen van kleine gemeenten zijn vaak zeer beperkt, wat een probleem kan worden. Dit maakt het des te belangrijker om te vertrouwen op de hulp van de hele bevolking. De bereidheid om iets te doen voor de eigen gemeenschap hangt grotendeels af van welzijn. Als burgers het gevoel hebben dat de gemeente veel geeft, zijn ze ook bereid om iets terug te doen. Van educatieve mogelijkheden tot beloningsprogramma’s voor recycling en milieubewust gedrag, er zijn veel innovatiemogelijkheden voor meer duurzaamheid in Nederland.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?