LEEUWARDEN – Het wordt steeds duidelijker: de klimaatverandering is een feit. Het dringt dan ook steeds meer door dat we fundamenteel iets zullen moeten veranderen. Op de social media zien we veel handige tips voorbijkomen van bloggers en influencers; tips om te verduurzamen. Als jong gezin kun je ook je steentje bijdragen en kiezen voor een bewust, groen leven. Wil je weten hoe? In deze blog geven wij je een paar eenvoudige tips die je vandaag nog toe kunt passen. Maak het een uitdaging om met je partner en kinderen duurzamer te leven en zorg zo dat onze mooie planeet bewaard blijft voor de nieuwe generatie.
Weet je dat een gemiddeld kind, ervan uitgaande dat het rond de vierde verjaardag zindelijk is, zo’n 7300 luiers gebruikt? Dat is nogal een berg afval! En dan hebben we de billendoekjes nog niet eens meegerekend! Dat moet toch anders kunnen? Ja! Door direct na de geboorte van je kindje te starten met katoenen, wasbare luiers kun jij heel veel onnodige verspilling en afval voorkomen. Het kost misschien iets meer moeite, maar als je het tot een gewoonte maakt, valt het best mee om de luiers te wassen. Bijkomende voordelen zijn dat het goedkoper is en dat je kindje meestal eerder zindelijk wordt. Ook als jouw kleine wat ouder is en wel eens gaat zwemmen of in een peuterbadje spettert, kun je kiezen voor een wasbare zwemluiers.
Het is natuurlijk leuk om nieuwe spullen te kopen, of het nu gaat om babykleertjes, meubeltjes of speelgoed. Maar besef je wel dat al deze dingen een grote impact hebben op het ecosysteem? Het moet geproduceerd worden, vervoerd worden naar het verkooppunt en verkocht worden. Ook als je online bestelt, moet het product geproduceerd en vervoerd worden. Neem eens een kijkje op/bij (online) kringloopwinkels. Heel veel babykleding, speelgoed en andere zaken kun je echt prima tweedehands kopen. Het scheelt je geld en zorgt dat je ecologische footprint veel minder groot is.
Wanneer het op voeding aankomt, kun je ook heel veel doen. Kies voor lokale, biologische producten van het seizoen (geen import/vervoer, minder energieverbruik en gebruik van bestrijdingsmiddelen). Ga bewuster om met je voeding. Maak niet teveel klaar en tover je restjes om tot heerlijke gerechten. Verder is het ook belangrijk dat je vaker vegetarisch eet. De consumptie van vlees en vleesproducten heeft veel impact op het milieu. Er zijn tal van heerlijke vegetarische recepten te vinden als je op het internet zoekt.
Meer lokaal dan uit je eigen tuin kan niet. Samen met het gezin een moestuin onderhouden is ontzettend leuk, leerzaam en gezond! Bovendien is het veel goedkoper en vaak ook nog eens smaakvoller. Op internet kun je heel veel tips krijgen en video’s kijken over hoe je een moestuin start. Je kunt je groene afval composteren om te gebruiken als bemesting. Je kinderen leren hier ontzettend veel van. Nog een pluspunt: het eten van groenten wordt meteen een stuk leuker als je het zelf gezaaid, verzorgd en geoogst hebt!
Fietsen is gezond, leuk en leerzaam voor je kinderen. Laat de auto dus vaker staan en breng je kinderen met de fiets naar school. Of ga in het weekend een leuke fietstocht maken. Je bespaart hiermee op brandstofkosten en het is uiteraard niet belastend voor het milieu. Bovendien is het goed voor de conditie van jezelf en je gezin.
Opgroeiende kinderen hebben veel spullen nodig. Kleren en schoenen zijn in no-time te klein. Heb je net een leuke kinderkamer en speelgoed, zijn ze alweer in een volgende fase in hun ontwikkeling. Het is duur en zonde om steeds alles nieuw aan te schaffen (ook als het tweedehands is). Waarom zou je het niet ruilen, lenen of delen met anderen? Schrijf je in voor ruilgroepen, deelplatformen en word lid van de speelotheek. Je bent hiermee vele malen goedkoper uit en leeft ook nog eens veel duurzamer.
Verdiep jezelf in wat je allemaal kunt doen om je ecologisch footprint zo klein mogelijk te houden en je huis te verduurzamen. Deel die kennis met je kinderen. Zij zijn de nieuwe generatie. Het is daarom heel erg belangrijk om veel aandacht te besteden aan bewust en duurzaam leven tijdens de opvoeding. Denk aan afvalscheiding, de kraan uitdraaien tijdens het tanden poetsen, samen moestuinieren, fietsen en alle mooie kanten van de natuur laten zien. Jouw kinderen maken zich zo duurzame gewoonten eigen en hebben respect voor de natuur en onze mooie planeet!
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.