Duitse deelstaat geeft vergunning voor boren bij Schiermonnikoog · Foto('s): ONE-Dyas
  ONE-Dyas

Duitse deelstaat geeft vergunning voor boren bij Schiermonnikoog

woensdag 14 augustus 2024

SCHIERMONNIKOOG – Het Nederlandse energiebedrijf ONE-Dyas heeft de definitieve vergunning gekregen om gas te winnen in de Noordzee, vlakbij Schiermonnikoog, schrijft Omrop Fryslân. Het Bureau voor Mijnbouw, Energie en Geologie (LBEG) in de Noord-Duitse deelstaat Nedersaksen heeft toestemming gegeven voor de boringen, die tot 18 jaar zullen duren. Hiermee heeft ONE-Dyas alle benodigde vergunningen in zowel Nederland als Duitsland binnen en verwacht het bedrijf later dit jaar met de werkzaamheden te beginnen.

De geplande boringen zullen plaatsvinden op een diepte van 1,5 tot 3,5 kilometer onder de zeebodem. ONE-Dyas schat dat het project tussen de 4,5 en 13 miljard kubieke meter aardgas zal opleveren.

Protesten en juridische obstakels

Het project stuit echter op aanzienlijke tegenstand van milieugroeperingen en bewoners uit zowel Nederland als Duitsland. In Duitsland is er nog de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de verleende vergunning. Ondanks de weerstand is ONE-Dyas-topman Chris de Ruyter van Steveninck tevreden met de uitkomst en stelt dat de vergunningen aantonen dat het project op een verantwoorde manier is ontwikkeld.

Milieueffecten en rechtszaak

Volgens ONE-Dyas wijst een uitgebreide milieueffectrapportage uit dat het project geen significant negatieve impact op de omgeving zal hebben. Deze bevindingen sluiten aan bij een eerder uitgevoerd Nederlands onderzoek, dat volgens het bedrijf het meest uitgebreide milieueffectonderzoek ooit is voor een gaswinningsproject in Nederland. Toch blijft er onzekerheid rond de uitvoering van het project. Een recente uitspraak van de rechtbank in Oldenburg verbood de aanleg van stroomkabels die het boorplatform van groene stroom moeten voorzien, na bezwaren van de Duitse milieuorganisatie Deutschen Umwelthilfe (DUH). Dit kan mogelijk voor vertraging zorgen, maar ONE-Dyas verwacht desondanks eind dit jaar het eerste aardgas te kunnen leveren aan huishoudens en bedrijven in Nederland en Duitsland.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?