Duidelijkheid over gaswinning bij Ternaard komt voor jaarwisseling · Foto('s): 

Duidelijkheid over gaswinning bij Ternaard komt voor jaarwisseling

woensdag 02 oktober 2024

TERNAARD – Minister Sophie Hermans neemt dit kalenderjaar nog een besluit over of er wel of niet gas zal worden gewonnen onder het Wad bij Ternaard. Die toezegging deed ze woensdag aan de Tweede Kamer, schrijft Omrop Fryslân. De minister van Klimaat en Groene Groei heeft veel adviezen gekregen over de aanvraag van de NAM om bij Ternaard gast te winnen. Die adviezen wil ze in alle rust tegen elkaar afwegen, zodat ze een ‘rechtmatig’ besluit kan nemen. Hermans ging tijdens het debat niet in op het dringende verzoek van GroenLinks-PvdA om per direct meer duidelijkheid te geven. De minister is ook niet van plan om de adviezen te delen met de Tweede kamer. “Dat doe ik zodra het kabinetsbesluit er ligt.”

‘Kijken of het veilig kan’

“Ik vind het geen gemakkelijk besluit”, zegt Hermans. “Ik moet een zorgvuldig en rechtmatig besluit nemen volgens de regels van de Mijnbouwwet, maar alle belangen en zorgen maken dit wel tot een lastig besluit. Het is Unesco Werelderfgoed. Ik moet kijken of het veilig kan bij Ternaard.” Ze wil op redelijk korte termijn de knoop doorhakken. “Ik heb in Ternaard heel duidelijk gehoord dat de mensen duidelijkheid willen. Het moet natuurlijk goed en zorgvuldig gebeuren, maar ik ga die duidelijkheid geven.” Het standpunt van de minister betekent dat de Waddenvereniging nog even moet doorgaan met de lobby tegen de gasboringen onder de Waddenzee. “Kennelijk wil de minister toch nog ruimte houden om eventueel een vergunning te geven voor gaswinning”, is de conclusie van Frank Petersen van de Waddenvereniging na het mijnbouwdebat. “Het was al spannend en dat blijft het. Dit is zoals het in Den Haag gaat met dit dossier. Je moet een ontzettend lange adem hebben. De Waddenvereniging heeft die gelukkig.”

Lof voor Wetterskip

De Tweede Kamer stond woensdag ook stil bij het besluit van Wetterskip Fryslân om niet meer mee te werken aan nieuwe gaswinlocaties op het Friese vasteland. Tweede Kamerlid Sandra Beckerman van de SP noemde dat ‘een stoer besluit van het Wetterskip’. “Het is een hele dappere, maar ook juiste opstelling. Gaswinning in de veenweide brengt landbouw en woningbouw en eigenlijk de hele toekomst van een gebied in gevaar. Ik hoop dat het kabinet hiernaar gaat luisteren.” Minister Hermans laat in een reactie weten dat ze ‘in gesprek’ wil met Wetterskip Fryslân over hun standpunt. “Ik vind dat ik met de betrokken bestuurders moet praten, maar dat gesprek voer ik natuurlijk niet via de media.” Ze haakte daaraan toe dat het waterschap niet bij de ‘adviseurs volgens de Mijnbouwwet’ hoort, zoals het Staatstoezicht op de Mijnen. De minister streeft naar een apart ‘kleineveldenbeleid’ voor de kleinere gasvelden. Ze wil afspraken maken over het delen van de opbrengsten met de regio waar het gas wordt gewonnen.

‘Gas blijft nodig’

Dat zou ook moeten zorgen voor een ‘breder draagvlak’ voor de kleinere gasvelden. Gas winnen in Nederland blijft volgens de minister nodig zolang veel mensen gas gebruiken om het huis te verwarmen en eten te koken. “De gasvraag daalt al door de verduurzaming, maar tijdens de energietransitie hebben we nog wel gas nodig.”

Auteur: Omrop Fryslân
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?