DOKKUM – Terwijl Nederland in 2021 gretig gebruikmaakt van toegangstesten om het sociale leven na de lockdowns weer op gang te brengen, blijkt dat sommige teststraten in Fryslân, waaronder die in Dokkum, betrokken waren bij dubieuze praktijken. Uit onderzoek van de krant NRC komt naar voren dat ondernemers miljoenen declareerden voor niet-bestaand personeel en zogenaamde stand-by-uren die nooit zijn gewerkt.
De teststraat in Drachten was een voorbeeld van de chaos. Op een drukke avond stonden slechts twee medewerkers tegenover honderden bezoekers, wat resulteerde in een politieoptreden. Toch declareerde het samenwerkingsverband achter de testlocaties tien volledig bemande plekken en negentien stand-by-medewerkers voor die dag.
Een patroon dat ook in Dokkum (lokatie De Trimmer) en andere locaties zichtbaar werd, waar grote discrepanties waren tussen de facturen en de werkelijkheid, blijkt uit WhatsApp conversaties en facturen die ook RTV NOF in mocht zien. Bij de opening destijds viel al op hoe haastig de teststraat was ingericht.
De teststraat in Dokkum was amper tien dagen open.
Het samenwerkingsverband, dat in zes maanden tijd achttien miljoen euro ontving van de Stichting Open Nederland (SON), factureerde 75.000 stand-by-uren. Medewerkers en leidinggevenden geven echter aan dat ze nooit van zulke roosters gehoord hebben. Het personeel zou vaak zelfs onvoldoende getraind zijn. Een cruciale rol speelt een mondelinge afspraak met SON, die het toestond om niet-gewerkt stand-by-personeel te declareren tegen het hoge uurtarief van 130 euro. Deze afspraak werd later met terugwerkende kracht geformaliseerd in documenten van het uitzendbureau Med-Jobs, zo valt te lezen in de reconstructie van NRC.
De betrouwbaarheid van deze uren wordt echter betwist, aangezien de betrokken testlocaties vaak volledig bemand waren door andere bureaus. Ondertussen liggen de ondernemers onderling in de clinch. Een van hen startte een civiele zaak tegen zijn partners en uitte zware beschuldigingen over fraude. Ook zijn er tuchtklachten ingediend tegen hun accountant en medisch toezichthouder.