Drukte bij voedselbanken in regio: vraag in Achtkarspelen verdubbeld · Foto('s): Archief RTV NOF
  Archief RTV NOF

Drukte bij voedselbanken in regio: vraag in Achtkarspelen verdubbeld

woensdag 21 september 2022

NOORDOOST FRYSLAN – In deze tijd van hoge energieprijzen en inflatie hebben steeds meer inwoners in onze regio het moeilijker om rond te komen. Voedselbanken in de regio voelen dat effect ook, zo wordt er meer een beroep gedaan op hen. In de gemeente Achtkarspelen is het aantal huishoudens dat hulp nodig heeft verdubbeld, ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat blijkt uit navraag door RTV NOF bij alle voedselbanken. 

Sinds 17 september is de norm voor toelating verhoogd. Zo is het besteedbaar inkomen (bedrag wat men overhoudt voor voedsel en kleding), voor een alleenstaande opgehoogd van €250,- naar €300,-.  Voor een alleenstaande met twee kinderen is de voedselbank beschikbaar voor mensen die €520,- of minder per maand overhouden. Dat was €470,-. 

Voedselbank Achtkarspelen in Surhuisterveen

“Op dit moment hebben wij 54 huishoudens als klant”, legt vrijwilliger Evert uit. “Dat zijn zo’n 180 monden om te voeden. Waarvan 105 kinderen. Een jaar geleden waren dat nog ongeveer 25 huishoudens.” Door de prijsstijgingen kunnen ook de voedselbanken zelf minder inkopen. Daarom zijn er ook acties. “Met vrijwilligers gaan wij bij supermarkten staan om mensen te vragen iets te kopen en dat te doneren aan de voedselbank.” In totaal zijn er zestig vrijwilligers die helpen. Zij hebben verschillende functies zoals screener, beoordeler voedselveiligheid, coördinator en regelen van vracht. “Alle hulp is welkom wij zouden daar veel baat bij hebben”, geeft Evert aan.

Voedselbank Dantumadiel in Damwâld

Vrijwilliger Metsje de Vries: “Mensen van alle lagen komen bij de voedselbank  Op dit moment 58 gezinnen. Vorig jaar rondom deze tijd 48 gezinnen. Complimenten aan de supermarkten van Dantumadiel. Die doen het goed. Maar we krijgen wel minder producten.” Een reden is dat Via To Good to Go app, de supermarkten aangeven welke producten die bijna over datum bij hen  goedkoper te krijgen zijn.

“Voedselbank Dantumadiel moet nu meer acties gaan inzetten. De steun in de gemeente, winkels, particulieren, kerken is heel goed”, aldus de Vries. De voedselbank wordt gerund door 40 vrijwilligers. “Inzamelacties leveren genoeg op. Maar we houden vinger aan de pols. Kijken wat er in magazijn staat en anders acties inzetten”, besluit de vrijwilliger. 

Voedselbank Dokkum

Ook in Dokkum is het drukker. “Zodra het nieuws van de verhoogde normering bekend werd kwamen er direct meer aanmeldingen. Paar maanden terug hadden we ongeveer 50 klanten en nu rond de 70,” geven ze aan. Er wordt gewerkt met vijftig vrijwilligers, maar er is behoefte aan meer. Met name screeners. Vanuit Westen van het land worden aan de voedselbank producten aangeleverd. “Er is wel krapte in de aanleveringen pasta melk en rijst. De verwachting is dat het nog drukker zal worden. De aanslagen van de energie komen binnenkort. Dan komt waarschijnlijk de klap.”

Voedselbank Kollumerland c.a. 

“Lang op hetzelfde aantal gebleven. Dit kwam doordat aantal van hen klanten zelf werk hebben gevonden maar die plekken zijn wel weer ingenomen,” vertelt Minke van de voedselbank in Kollum. Zij is één van de dertig vrijwilligers. Al kunnen ook zij net als de meeste voedselbanken wel meer vrijwilligers gebruiken. “Afgelopen week drie nieuwe aanmeldingen van klanten die gebruik willen maken van de voedselbank. Dat is opvallend, in één week.” 

De aanlevering van producten naar de voedselbank is wisselend. “Vanuit Drachten komt de ene keer heel veel zuivel, maar de keer erop niks. Toen hebben we zelf bijgekocht.” De groente-voorraad is ook wisselend. Pasta en rijst krijgt de voedselbank bijna nooit, daarom wordt dat ingekocht. Omdat deze producten lang houdbaar zijn, houden de supermarkten deze vaak zelf. 

Voedselbank Tytsjerksteradiel in Burgum

Ook bij de voedselbank in Burgum melden zich de afgelopen weken nieuwe klanten die “door de hoge energierekening met de handen in het haar zitten,” vertelt vrijwilligster Marit Bakker. Als je naar het aantal klanten van de voedselbank kijkt valt dat mee. Een toename van klanten door de crisis merken ze wel. Er zijn nu zo’n 33 klanten. Voorgaande jaren wel rond de 80.

In crisistijden hebben meerdere partijen het moeilijk. Zo geeft Bakker aan: “De winkels en supermarkten hebben het ook steeds lastiger waar de voedselbank weer van afhankelijk is. Aanvoer wordt steeds minder en vraag steeds meer. Vooral aanvoer voedsel wordt minder. Giften en donaties worden steeds minder, want mensen kunnen zelf hun geld goed gebruiken.” 

Op dit moment zijn er 15 vrijwilligers. Het is vooral lastig om goede vrijwilligers te vinden. “Vindt maar eens mensen die op de dagen kunnen helpen dat we ze nodig hebben. Mensen vinden kratten vullen leuk maar er komt meer bij kijken.”

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?