KOOTSTERTILLE – In een loods in Kootstertille werd in 2021 een werkend drugslab gevonden. Nu, vier jaar later, eist het Openbaar Ministerie forse celstraffen tegen zeven verdachten. De politie viel op 26 februari 2021 de loods aan de Oastkern binnen. Daar vonden agenten een groot lab voor synthetische drugs. Een man uit Mexico en een Amsterdammer werden op heterdaad betrapt tijdens de productie van metamfetamine. De loods bleek vol te staan met vaten en chemicaliën. Volgens het OM is dit een klassiek voorbeeld van ondermijning: criminelen uit andere delen van het land gebruiken schuren op het platteland voor illegale praktijken.
In totaal zijn zeven mannen tussen de 32 en 60 jaar oud verdacht. Ze komen uit Mexico, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en de gemeente Achtkarspelen. De eigenaar van de loods in Kootstertille is ook een van hen. Vier verdachten worden daarnaast gelinkt aan een ander drugslab in Grootegast, waar eerder al sporen van productie zijn gevonden. Een 51-jarige man uit Mexico en een 57-jarige man uit Amsterdam worden op heterdaad aangehouden. De Mexicaan is volgens het OM de kok en de Amsterdammer helpt hem die dag tijdens het produceren van synthetische drugs. Ook wordt de 39-jarige eigenaar van de loods aangehouden. Hij is woonachtig in de gemeente Achtkarspelen.
In Kootstertille worden grote hoeveelheden goederen, grondstoffen en hulpstoffen voor de productie van de drugs gevonden. Denk daarbij aan diverse chemicaliën en vijf vaten van 120 liter voor het maken van metamfetamine. Uit nader onderzoek blijkt dat nog vier andere mannen betrokkenheid hebben bij dit drugslab. Ook wordt duidelijk dat er eerder een synthetisch drugslab in werking is geweest in Grootegast. Op 11 maart 2021 worden de restanten daarvan in beslag genomen. De eigenaar van dat pand is een 40-jarige man. Hij is net als de eigenaar van de andere loods afkomstig uit de gemeente Achtkarspelen.
De verdachten denken veilig te communiceren via hun (Sky)-cryptotelefoons en zijn daardoor in hun communicatie relatief open over hun criminele activiteiten. Onder meer vanuit deze communicatie wordt duidelijk wat de onderlinge taakverdeling was. Zo hielpen de beide eigenaren van de loodsen met het inrichten van het drugslab in Kootstertille en was een 32-jarige Rotterdammer een (taxi)chauffeur, die onder meer de betrokken kok en de benodigde goederen vervoerde. Een 37-jarige man uit Utrecht en een 39-jarige Amsterdammer komen in het onderzoek naar voren als regelaars van alles.
Het is inmiddels vier jaar geleden dat het drugslab in Kootstertille is opgerold. Dat de zaak nu pas inhoudelijk wordt beoordeeld heeft onder meer te maken met gevoerde juridische procedures over of de autoriteiten wel mee mochten lezen met versleutelde cryptotelefoonberichten. Ook speelde een gebrek aan zittingscapaciteit bij de rechtbank een rol. Het OM heeft in haar strafeisen hiermee rekening gehouden. De hoogste straf hoorden de kok en de Utrechtse regelaar tegen zich eisen: vijf jaar cel. Tegen de eigenaren van de loodsen in Kootstertille en Grootegast eiste de officier van justitie 36 respectievelijk 24 maanden gevangenisstraf. Tegen de hulp van de kok is 104 dagen plus 12 maanden voorwaardelijke celstraf geëist. Tegen de Amsterdamse regelaar eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van 4,5 jaar. Opvallend in dit criminele netwerk is de rol van de verdachte uit Rotterdam. Hij had een vergunning om met een taxi te rijden, waardoor hij zich in de corona-tijd een stuk makkelijker kon verplaatsen. Daarom is tegen hem, naast een celstraf van 24 maanden, ook een beroepsverbod als taxichauffeur voor de duur van drie jaar geëist.
In deze zaak moet nog een 60-jarige Amsterdammer voor de Nederlandse rechter verschijnen. Zijn zaak wordt later behandeld, omdat hij op dit moment vastzit in Argentinië. De rechtbank in Leeuwarden laat na de inhoudelijke behandeling weten wanneer het uitspraak doet.