Drugsgebruik in Noardeast volgens schatting zo’n 3.3 miljoen euro per jaar · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Drugsgebruik in Noardeast volgens schatting zo’n 3.3 miljoen euro per jaar

donderdag 30 mei 2024

DOKKUM – In Noardeast-Fryslân wordt volgens grofmazige schattingen zo’n 3.3 miljoen euro per jaar aan drugs gebruikt. Het gaat dan om de totale financiële omvang van cocaïne, amfetamine, MDMA en THC en dus de straatwaarde. 

Er werd gemeten in twee rioolwaterzuiveringsinstallaties in de gemeente Noardeast-Fryslân, het gaat om de locatie Dokkum en de locatie Burdaard. Het gaat om een zogenoemde nulmeting, er is namelijk nog niet eerder op deze manier onderzoek uitgevoerd. De meetweek vond plaats van 8 november tot en met 14 november 2023.

Meer (dagelijks) speedgebruik dan cocaïne

In Noardeast-Fryslân valt op dat de aanwezigheid van amfetamine in het rioolwater bij de RWZI Dokkum, dagelijks tussen de 160 mg/1000 inwoners en 225mg per 1000 inwoners zit. Volgens dr. Laura Smit-Rigter van het Trimbos Instituut is dat een duidelijk patroon. “Dit doet vermoeden dat er in de gemeente Noardeast-Fryslân een populatie is die frequent amfetamine gebruikt.”

De consumptie van cocaïne neemt toe richting het weekend: zaterdag, zondag en maandag zijn de cijfers relatief hoog ten opzichte van andere doordeweekse dagen. Ook valt op dat van dinsdag op woensdag meer consumptie is dan andere dagen.

XTC-gebruik relatief laag; geen crystal meth in rioolwater

De consumptie van XTC, met als werkzame stof o.a. MDMA, lijkt in vergelijking met andere steden en gemeenten in Nederland laag. In het weekend zijn de onderzoeksresultaten hoger, dat lijkt te kloppen met de veronderstelling dat XTC voornamelijk wordt genomen tijdens het uitgaan.

Methamfetamine werd in het rioolwateronderzoek niet gemeten, daarom werd daar tijdens de uitleg ook niet verder op ingegaan.

‘THC (Cannabis) sommige dagen niet gemeten’

Het gebruik van hasj en/of wiet in de regio lijkt relatief gezien mee te vallen. Op sommige dagen is THC (de werkzame stof uit eerder genoemde producten) in het rioolwateronderzoek niet eens te meten. “Dat kan komen omdat echt niemand het gebruikt, of dat de aanwezige stof niet te meten valt, omdat de aanwezige hoeveelheid te laag is om te meten”, vertelt Rob van der Meer van het Wetterskip.

3-MMC niet onderzocht

De designerdrug 3MMC, wat ook in Noardeast-Fryslân wordt gebruikt, is in dit onderzoek niet meegenomen. Over het gebruik van deze drug is op dit moment weinig te zeggen. Wel kon de onderzoek van het Trimbos Instituut aangeven, dat er in 3MMC in dit gebied wel gehandeld wordt.

Eerder onderschatting, dan overschatting

Alle woningen en bedrijven zitten aangesloten op het riool, al het water wat daar vandaan komt, gaat richting een rioolwaterzuiveringsinstallatie. “Maar als je kijkt naar zuipketen, of snuifketen, die zitten bijna nooit aangesloten op het riool. Deze cijfers zijn dus eerder een onderschatting, dan een overschatting”, vertelt het hoofd-laboratorium van Wetterskip Fryslân.

Tijdens het onderzoek zijn geen opvallende pieken te zien in de grafieken. “Dat duidt er op dat er geen lozingen of dumpingen zijn geweest, in de periode dat er gemeten is”, vult Smit-Rigters van het Trimbos Instituut aan.

Totale omvang in euro’s: meerdere miljoenen

Een ruime schatting is, dat er per jaar voor ongeveer 3.3 miljoen euro aan drugs in de gemeente Noardeast-Fryslân wordt gebruikt. Ter vergelijk, in Leeuwarden ging dat volgens het laatst uitgevoerde onderzoek om zo’n 22 miljoen euro.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Drugsgebruik in Noardeast volgens schatting zo’n 3.3 miljoen euro per jaar · Foto('s): RTV NOF
Drugsgebruik in Noardeast volgens schatting zo’n 3.3 miljoen euro per jaar · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?