Van drie wetten naar één Wet natuurbescherming · Foto('s): 

Van drie wetten naar één Wet natuurbescherming

vrijdag 30 december 2016

Op 1 januari 2017 treedt de nieuwe Wet natuurbescherming in werking. Deze wet vervangt drie wetten: de Natuurbeschermingswet 1998, de Flora- en Faunawet en de Boswet. De Wet natuurbescherming staat in het teken van de verbinding tussen ecologie en economie. Maar ook van bescherming van natuur.

Betere afstemming
In de nieuwe wet zijn de verschillende onderdelen van de oude wetten beter op elkaar afgestemd. Ook wordt het eenvoudiger om toestemming te vragen voor een activiteit met mogelijke schade aan de natuur. De bevoegdheid om te toetsen aan de Wet natuurbescherming is in de meeste gevallen bij de provincie neergelegd.

Van Rijk naar Provincie
Met de nieuwe wet neemt de provincie een aantal taken van het Rijk over. Zo is de provincie nu ook bevoegd gezag in het kader van soortenbescherming bij ruimtelijke ingrepen zonder groot nationaal belang. Denk hierbij aan woningbouw en aanleg van provinciale wegen. Ook is de provincie bevoegd gezag voor het onderdeel houtopstanden. Dat betekent dat vanaf 1 januari 2017 meldingen niet meer bij het ministerie van Economische zaken moeten binnenkomen, maar bij de provincie. In plaats van het ministerie moet nu de provincie toestemming verlenen voordat het kappen mag starten.

Beschermde gebieden en diersoorten
Daarnaast is de provincie bevoegd gezag voor de toetsing van werkzaamheden en activiteiten bij Natura 2000-gebieden. Dit heet gebiedsbeschermingsbepalingen. Ook staat de provincie aan de lat bij soortenbeschermingsbepalingen. Dit houdt in dat ze kijkt of plant- en diersoorten geen nadelige effecten ondervinden van werkzaamheden en activiteiten in deze gebieden.

Leges
Met ingang van de Wet natuurbescherming krijgt de provincie er extra werk bij. Voor de behandeling van vergunningen en ontheffingen die na 1 januari 2017 zijn ontvangen, heft de provincie daarom leges. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook voor het behandelen van bouwvergunningaanvragen of bij het aanvragen van een paspoort bij de gemeente. Het gaat om € 600,- per aanvraag. Het bedrag wordt betaald voor het gebruik van diensten van de overheid.

Nieuwe website
Vanaf 1 januari 2017 staat de informatie over de nieuwe wet op www.fryslan.frl/wetnatuurbescherming. Op de website staan ook de formulieren voor het aanvragen van een ontheffing of vergunning.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?