DOS vierde na winst op De Plakkers · Foto('s):

DOS vierde na winst op De Plakkers

zondag 17 april 2016

Het eerste herenteam van DOS heeft zich door een 2-3 (25-23, 23-25, 27-29, 25-13, 11-15) winst op De Plakkers knap op de vierde plek gespeeld in de promotieklasse C. In de voorlaatste speelronde had de ploeg zich door afwezigheid van Gerrit de Beer versterkt met Jan van Slageren op de spelverdeling en Harmen Hietkamp op de buitenpositie. In een rommelige maar spannende wedstrijd trokken de Kollumerzwagers uiteindelijk terecht aan het langste eind.

Coach Appie Hietkamp kon niet beschikken over Gerrit de Beer en posteerde daarom oudgediende Jan van Slageren, die zijn laatste wedstrijd in het eerste team in de jaren negentig speelde, op de spelverdeling. Verder begonnen Peter Wolters, Kees Kloosterman, Wouter de Vries, Douwe Kooistra en Cornelis van Slageren op hun vertrouwde plek. Harmen Hietkamp, Wiebrenszoon, begon op de reservebank. Logischerwijs duurde het een halve set voordat Jan van Slageren zijn medespelers goed kon vinden, maar daarna werd al snel duidelijk dat hij het niveau van de promotieklasse best goed aankan. Met name de setups op de midpositie richting Douwe Kooistra waren van prima niveau. Laatstgenoemde was dan ook de best scorende speler aan de kant van DOS.

In de eerste drie sets hielden de ploegen elkaar in evenwicht door de vele fouten die er aan beide kanten werden gemaakt. Ook de scheidsrechter deed een flinke duit in het zakje door beide teams in totaal minimaal vijftien maal voor een voetfout tijdens de service af te fluiten. Het dreef enkele spelers tot waanzin, maar omdat het aan beide kanten gebeurde had het geen negatieve bijwerking voor een van de teams. Mede door het fanatieke thuispubliek pakten De Plakkers, die op de voorlaatste plek bivakkeren, de eerste set met het kleinst mogelijke verschil. De hardwerkende mannen van DOS pakten op eenzelfde manier de tweede en derde set.

In de derde set hadden de Kollumerzwagers een voorsprong van acht punten uit handen gegeven richting het einde van de set. Toen die set toch nog gewonnen werd viel er een last van de schouders. Het getekende echter ook dat de ploeg niet meer scherp was in de vierde set. Harmen Hietkamp was in het veld gekomen voor Peter Wolters en het lag zeker niet aan hem dat de set met grote cijfers verloren ging. Hij liet enkele mooie aanvallen en services zien, zijn medespelers lieten hem vallen. In de loop van de set werd door een wisseling van positie binnen de opstelling nog geprobeerd het tij te keren, maar de achterstand was te groot. De set ging met overmacht naar de thuisploeg.

Coach Appie Hietkamp liet zijn ploeg in de vijfde set in dezelfde opstelling als de eerste set beginnen en dat bleek een goede beslissing. De Plakkers werden direct onder druk gezet met goede services. Ondanks dat er aanvallend niet veel in een keer gescoord werd verdedigde de ploeg vervolgens zeer sterk. Hierdoor kon er vaak toch weer een succesvolle aanval opgezet worden. Een korte inzinking op 5-8 zorgde er even voor dat de ploegen gezamenlijk richting het eind van de set gingen, maar de hogere foutenlast aan de kant van De Plakkers zorgde ervoor dat DOS de laatste set toch nog redelijk eenvoudig pakte.

De ploeg heeft door deze knappe winst, De Plakkers hadden een goede reeks neergezet tegen hoogvliegers AVC en Bolsward, zestig punten uit eenentwintig duels. Een clubrecord. Komende zaterdag staat om 17.00 uur in sporthal De Saedkampe de laatste wedstrijd van dit seizoen op de rol en tegenstander is dan COVOS uit Easterein. Op voorhand zou dat opnieuw succes op moeten leveren, die hoger ingeschaalde ploeg weet namelijk al tweeëneenhalf seizoen niet van DOS te winnen.

© Verslag: Cornelis van Slageren

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 09:00