Dorpsbelangen en ondernemers pleiten voor snelle bus tussen Kollum-Drachten · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Dorpsbelangen en ondernemers pleiten voor snelle bus tussen Kollum-Drachten

donderdag 22 december 2022

REGIO – Als Arriva geen busverbinding voor ons kan regelen, dan doen we het zelf wel. Dat is het idee van zeven dorpsbelangen en ondernemers in het noordoosten van Fryslân. Het is voor de dorpen in de regio duidelijk geworden dat vervoerder Arriva drastisch op het openbaar vervoer zal snijden. Dit gaat ten koste van de leefbaarheid, zo wordt gedacht. Daarom is er op eigen initiatief een plan bedacht, schrijft Omrop Fryslân.

Voorzitter Abbe Borger van Handel & Industrie Surhuisterveen legt uit: “Je ziet dat Arriva best moeite heeft om reizigers in de bus te krijgen. Je kunt wel wijzen, maar je kunt ook meedenken over oplossingen. We hebben aangegeven bij Arriva: laat ons aanschuiven en meedenken over hoe het anders kan. Daar werd niet op gereageerd, daarom proberen we zelf een alternatief te bedenken.”

Elektrische buslijn

Het plan is om een snelle en elektrische buslijn tussen Kollum en Drachten aan te leggen. Die moet niet door de dorpen rijden, maar er moeten wel opstapplaatsen langs de route komen. “Kollum ligt vlakbij Buitenpost, daar zou je een lijn neer kunnen leggen richting het station, zodat scholieren uit Kollum ook makkelijker in Drachten komen.”

De plaatselijk belangen van Augustinusga, Buitenpost, Gerkesklooster, Kollum, Surhuizum, Surhuisterveen en Opende willen daar graag over in gesprek. De ondernemers die bij Achtkarspelen Bedrijven Contact, H&I Surhuisterveen en Handelsvereniging Kollum zijn aangesloten, vinden dat ook en samen is er een brief geschreven aan de gemeenten Noardeast-Fryslân, Achtkarspelen, Smallingerland en Westerkwartier.

De dorpsbelangen en ondernemers hopen op meer draagvlak en steun van partijen die er mogelijk in willen investeren. Borger noemt de Rabobank, waarvan hij hoopt dat vanuit de duurzaamheidsambities mogelijk wel interesse is.

Het voorstel voor de route

Vanuit Kollum zou er een eerste halte bij het station in Buitenpost moeten komen (voor de aansluiting op de trein). Daarna een halte bij Blauwverlaat, een halte bij Surhuizum en een halte bij het bedrijventerrein Surhuisterveen. Mogelijk zou er bij de carpoolstrook bij de A7 ook nog een halte kunnen komen voor bijvoorbeeld reizigers van Drachtstercompagnie. De laatste halte is dan het transferium Drachten-Oost, waar de lijn kan aansluiten op verschillende andere bussen.

“Als je de buslijn over de N-weg neerlegt, kan de lijn mooi bij de dorpen langs en is de verbinding veel sneller en aantrekkelijker. Als ik nu op de bus moet stappen naar Buitenpost, ben ik op de fiets vanuit Surhuisterveen veel sneller dan met de bus”, geeft Borger aan.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?