TERNAARD – Er waren twee opties. Maar het is een derde optie geworden. En er is niemand die daar rekening mee had gehouden. Minister Sophie Hermans moest voor het eind van het jaar ‘ja’ of ‘nee’ zeggen tegen gaswinning onder de Waddenzee bij Ternaard. Maar ze zegt iets anders. Ze zegt dat ze er eerst verder over wil praten, en dat het besluit dan pas over een half jaar zal vallen. Eelco Duurken van Dorpsbelang Ternaard is echter opgetogen door deze ontwikkeling, zegt hij bij Omrop Fryslân. “Ik ben er blij om. Echt waar.” Hij hoopt dat het plan helemaal geschrapt zal worden. “Ik hoop dat ze in Den Haag het verstand gebruiken”, zegt Duurken. ‘Zodat we van uitstel naar afstel gaan.’
“Ga met de NAM in gesprek en zorg voor een goede schaderegeling. Dan kan iedereen opgelucht ademhalen en kunnen we weer verder”, geeft hij zijn advies. Duurken denkt dat geld een rol speelt in het geheel. “En dat is logisch. De NAM rekent, en vooral de aandeelhouders, die denken: krijgen zoveel miljoenen binnen. En dan komt er opeens niets binnen. En dat is voor hen jammer.” Terwijl hij blij is met de ontwikkeling, vindt hij wel dat het tijd wordt voor een definitief besluit. “De mensen moeten een keer een strakke rug hebben: dit doen we of we doen het niet. Maar niet continu heen en weer rennen.”
Minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei geeft toe dat het geen definitieve beslissing is. “Maar het is wat mij betreft wel een belangrijk besluit.” “Ik heb met het kabinet gezegd: onze intentie is om geen gas te winnen onder de Waddenzee. Maar we zitten juridisch ook in een klem. Die twee dingen moet ik met elkaar verenigen.’ De minister heeft daarover met de NAM gesproken en naar eigen zeggen “de bereidheid geproefd om daarover ook verdere gesprekken te voeren.” Daarin hebben ze ook aangegeven mogelijkerwijs af te willen zien van gaswinning hier bij Ternaard. En ik kies nu voor de ruimte die dat gesprek biedt om daarop uit te komen en met de NAM afspraken te maken.” Hermans omschrijft dat als een belangrijke stap.
Maar Hermans had simpelweg niet de mogelijkheid om nu al een definitieve ‘nee’ te geven, zo zegt ze. “Ik moet me ook houden aan de wet en het juridisch kader en dat biedt mij die ruimte op dit moment niet. Dan zou ik een onrechtmatig besluit nemen en die verantwoordelijkheid kan ik niet voor mijn kap nemen als bestuurder.” Hermans is er niet bang voor dat de NAM over een halfjaar toch nog terugkeurt en wil doorgaan met de vergunningsaanvraag. “Ik heb de ruimte geproefd en de intentie bij beide partijen om op een constructieve manier met elkaar in gesprek te gaan. Dat vertrouwen heb ik, dus zo ga ik die gesprekken de komende tijd ook in.”
Het is al de tiende keer dat de beslissing wordt uitgesteld. “Ik begrijp dat mensen graag snel zekerheid willen. Maar gegeven de juridische situatie en gegeven de bereidheid die de NAM toont en die wij vanuit het kabinet ook tonen, is dit de stap die ik nu kan zetten”, zegt Hermans daarover. Toch kunnen de inwoners zich volgens de minister wel ergens aan vasthouden. “Het kabinet spreekt heel duidelijk de intentie uit dat wij geen gas willen boren onder de Waddenzee.”