MUNNEKEZIJL – Mienskip, wonen en bereikbaarheid. Drie sleutelwoorden voor het nieuwe college van Noardeast-Fryslân. Laten dat nu net 3 van de 10 punten zijn die vanuit de dorpenfederatie Kollumerland naar voren waren geschoven om in het coalitie programma op te nemen.
Om eens direct uit de mond van de verantwoordelijken te horen hoe dat uitpakt voor het oostelijke deel van de gemeente heeft het federatiebestuur wethouders Slijver, Soepboer en Koonstra uitgenodigd in de meest oostelijke plaats van de gemeente. Te gast bij Zuidema Transport in Munnekezijl is uitgebreid gesproken over wat wonen, wonen, wonen nu betekent voor de dorpen aan deze kant van de gemeente waar in de meeste gevallen al in tientallen jaren nauwelijks nieuw gebouwd is.
Zonder op dit moment keiharde toezeggingen te doen stelde wethouder Koonstra dat uiterlijk half november duidelijk wordt waar mogelijkheden liggen. Dan zal hij een lijst publiceren van mogelijke projecten. En toezeggen dat eind 2024 duidelijk is voor al deze projecten wat wel en wat niet kan. Groot struikelblok kan zijn dat er in veel gevallen eerst nog een bestemming wonen aan de beoogde plek zal moeten worden gegeven. Maar hij heeft zich stevig ten doel gesteld dat elk dorp dat op de lijst komt eind 2024 duidelijkheid moet hebben. Of zoveel eerder als mogelijk. De resultaten van de enquêtes die de afgelopen maanden in diverse dorpen zijn uitgezet zullen half november ook naar buiten komen.
Tweede punt van gesprek was het gesprek dat het college wil voeren met de dorpen en wijken. Wat de federatie betreft zijn de eerder genoemde enquêtes een voorbeeld van hoe dat dan niet moet. In de zomervakantie een alleen digitaal (via de computer) in te vullen enquête getuigt niet van al te grote betrokkenheid bij alle inwoners. En dat er na afsluiten van de enquêtes nog 2 ½ maand gewacht moet worden op de resultaten al helemaal niet.
Dat zal beter worden aldus de wethouders. Het gesprek tussen hen, de dorpen coördinatoren en de dorpsbelangen kan en zal beter. Daar staan ze voor en daar werken ze aan. Met tweerichtingsverkeer. Elk dorp heeft een coördinator en een contactwethouder, die benaderd kunnen worden. Maar wat de federatie betreft kan met name de coördinator best wat pro-actiever zijn naar dorpen die moeite hebben dit gesprek op gang te brengen.
Als laatste werd gesproken over de bereikbaarheid van deze kant van de gemeente. Ver van de centrale as en van de A7. Met misschien wel wat meer het oog op het Groningse dan het Friese. Hoe kijkt het college naar dit gebrek aan bereikbaarheid? Ook het station in Buitenpost, in de buurgemeente, maar toch ook een beetje van Kollum, is onder de aandacht gebracht en dan met name het handhaven van de sneltrein met stop in Buitenpost. Het voortbestaan van het zwembad het Paradyske is ook een zaak die Buitenpost en Kollum verbindt en dat wat de federatie betreft zou moeten blijven bestaan.
Soepboer zei aan het begin van het gesprek dat alles zo goed moet gaan dat aan het eind van deze periode de federatie zou kunnen stoppen omdat men er dan gewoon bij hoort en net zo behandeld wordt als alle overige dorpen en wijken. Maar aan het eind van dit volgens hem goede gesprek zei hij dat een gesprek met een vertegenwoordiging van alle dorpen aan deze kant van de gemeente hem zeer goed bevallen was en dat jaarlijks zou moeten gebeuren. Wat de federatie betreft een schot in de roos. En er staan nog zeven punten waarover gesproken kan worden. En als de federatie op die manier niet alleen het college kan helpen het einddoel te bereiken, maar ook het goede te doen voor de dorpen aan de oostkant van de gemeente dan is iedereen gelukkig.