Duurzaamheidsdeskundige Bouwe de Boer is positief over de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing. Dat zei hij vrijdagavond tijdens een thema-avond over CO2-reductie in Hiaure, georganiseerd door de PvdA. “Heel veel mensen, bedrijven en overheden zijn bezig met veranderen. De cultuur verandert. Nergens zijn zoveel initiatieven als in Fryslân. Het is een vlek die groeit.”
Niets doen is geen optie
Mede door de inzet van de PvdA komt er in de gemeente Dongeradeel steeds meer aandacht voor duurzaamheid. “Niets doen is geen optie”, vindt PvdA-fractievoorzitter Cootje Klinkenberg. “De gemeente moet verandering bevorderen.” De PvdA pleitte daarom voor een denktank om Dokkum en omgeving uiterlijk in 2030 CO2-neutraal te maken. Het is de bedoeling dat er concrete voorstellen komen om duurzaamheid te bevorderen, aldus Klinkenberg. “Denk daarbij bijvoorbeeld aan de promotie van e-bikes.”
Wonen en vervoer
Dat de gemeente Dongeradeel het goede voorbeeld moet geven, beaamde wethouder Albert van der Ploeg volmondig. Hij verklaarde dat het voor Dongeradeel mogelijk moet zijn om CO2-neutraal te worden. Het motto dat hij hierbij nastreeft is “wês goed en fertel it”. “Wy moatte minsken stimulearje en in skouderklopke jaan.” De onderdelen waar volgens hem de meeste winst op te behalen is, zijn wonen en vervoer. “Dêr sit it grutte enerzjyferlies.” Daarnaast benoemde hij het belang van initiatieven van onderop en de aandacht voor fairtrade en evenementen zoals de Nacht van de Nacht.
Duurzaamheidsvisie
Het is makkelijk om niks te doen, zei Bouwe de Boer toen hij aan de beurt was om zijn visie te geven over het CO2-vraagstuk. Als energiecoördinator bij de gemeente Leeuwarden is hij al jarenlang bezig met de kansen en mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid. Er gaat volgens hem veel gebeuren de komende jaren: “De dam staat op doorbreken.” Zo heeft hij hoge verwachtingen van de duurzaamheidsvisie die komend jaar voor heel Fryslân uitkomt. Volgens De Boer wordt daarmee duidelijk in welke regio welke vormen van duurzaamheid het meest logisch zijn, van biothermie tot windenergie. Daarbij benadrukte De Boer dat de kennis van Friese ondernemers onmisbaar is. “Bedrijven weten het altijd het beste.”
Fossielvrije weken in 2018
Ook al hebben gemeenten op veel dingen geen invloed, zoals iemands beslissing om wel of niet zijn dak te isoleren, wat ze wel kunnen doen is het verbinden van lokale initiatieven, aldus De Boer. In dat opzicht verwacht hij veel van Culturele Hoofdstad en het project Energy Now. “We willen een ‘coalitie van de willers’ creëren.” Door in 2018 twee fossielvrije weken te organiseren promoten we duurzaamheid. Zo moeten er 2000 woningen en 100 bedrijven energieneutraal zijn in 2018 alsook 100 lokale energiecoöperaties. Daarnaast is het streven om twee energieneutrale festivals, een energie-expo en een internationale zonnebootrace te organiseren. Fryslân is hiervoor, volgens de Boer, “de enige plek waar het kan”.
Morgen al beginnen
Lieke Zuidema, initiatiefnemer van de denktank Dongeradeel 2030, gaf de aanwezigen aan het einde van de avond nog enkele praktische tips mee. Zo kunnen we, volgens Zuidema, onze CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen als we op de snelweg nooit harder dan 100 km/uur rijden, voor kleinere afstanden — “alle afstanden korter dan vijf kilometer” — de fiets nemen en een duurzame energieleverancier zoeken. Vol enthousiasme sloot ze af: “Hier kunnen jullie morgen al mee beginnen.”