Met veel energie en enthousiasme presenteerden dorpen van de Dorpsontwikkelingsmaatschappij vrijdag hun nieuwe plannen in de Nije Warf in Wâlterswâld. Die varieerden van een generatiehuis in Gerkesklooster tot een haven in Niawier. Aanleiding om als dorpen bij elkaar te komen was het 1-jarig bestaan van de 21 nieuwe DOM-dorpen in de regio Noordoost-Friesland.
De Dorpsontwikkelingsmaatschappij – in de volksmond DOM – is inmiddels een begrip geworden dat in vele Friese dorpen wordt gebruikt. Jelmer Kok uit Ee en Henk Willemsen uit Holwerd vertelden hoe zij terugkijken op het project. Deze dorpen begonnen ruim zes jaar geleden al met het experiment om de leefbaarheid te vergroten. ,,De DOM heeft in ons dorp een bijzondere beweging in gang gezet’’, stelt Jelmer. ,,De inwoners zijn weer trots op hun dorp en staan te trappelen om nieuwe plannen uit te voeren.’’ Ook Holwerd ziet er weer ‘kreas’ uit. ,,Toen we aan dit project begonnen stonden we bekend als krimp-dorp. Mede dankzij de DOM is het dorp enorm opgeknapt en staan er bijna geen huizen meer te koop.’’
Generatiehuis Gerkesklooster Stroobos
Het succes van de DOM in de voormalige gemeente Dongeradeel, leidde precies een jaar geleden tot een vervolg in de hele regio Noordoost-Friesland. De wethouders Max de Haan van Achtkarspelen en Kees Wielstra van Dantumadiel waren vrijdag dan ook aanwezig om de ontwikkelingen te volgen. Zij kregen vrijdag een beeld van wat er allemaal speelt in de DOM-dorpen. Wat volgens projectmanager Sjoerd Hoekstra opviel is dat de dorpsbewoners weer nieuwe energie krijgen dankzij dit project. Zo vertelde Christiaan van der Molen over het positieve advies dat zij kregen in hun tweelingdorp Gerkesklooster Stroobos over het Generatiehuis, een ontmoetingsplek voor jong en oud. ,,Het eerste succes is bereikt. Het college van B&W heeft een positief advies gegeven over het realiseren van tien zorgappartementen. We zijn er nog niet, maar deze successen geven ons nieuwe energie om verder te gaan’’, stelt Van der Molen.
Havenproject Niawier Wetsens
Ook in Niawier Wetsens gaf deelname aan de DOM een nieuwe ‘boost’. ,,Ons havenproject was in het slop geraakt, maar dankzij het procesgeld dat we van de DOM hebben gekregen, zijn we weer een stap verder gekomen. Het is ons gelukt om 30.000 euro subsidie binnen te halen via het Iepen Mienskips Fûns om onze plannen te realiseren’’, aldus een enthousiaste Wiebe Turkstra die ‘olieman’ Jan Rodenhuis van Partoer bedankte voor zijn bemiddeling tussen de gemeente en het dorp. Als onafhankelijke partij zorgt hij – net als de dorpencoördinatoren – voor verbinding tussen het dorp en betrokken partijen. De gemeente speelt met name een faciliterende rol. ,,Dus net fan ûnderop of fan boppe ôf, mar troch it midden: Mei elkoar. Ferbine & foarút is ús motto’’, stelt Sjoerd Hoekstra.
Wandelvierdaagse WAT-regio
De kracht van de DOM is volgens de betrokkenen de samenwerking tussen de verschillende partijen. In de dorpen Westergeast, Aldwâld en Triemen leidde het project zelfs tot een nieuw samenwerkingsverband tussen de drie dorpen. Zij presenteerden vrijdag hun plannen voor een wandelvierdaagse in de WAT-regio. En zo is elk dorp op zijn eigen manier bezig om de omgeving aantrekkelijker te maken. Bij de één zal dat wat sneller gaan dan bij de ander, want elk dorp is verschillend. Maar uiteindelijk is het effect overal hetzelfde: de DOM brengt leven in de brouwerij.