Dokkumse gaat de wereld over met steunvideo voor Finse premier · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

Dokkumse gaat de wereld over met steunvideo voor Finse premier

woensdag 24 augustus 2022

BIDDINGHUIZEN – #soldaritywithsanna. Met die hashtag deelde Rixt van Dongera uit Dokkum afgelopen weekend een filmpje waarin ze op Lowlands danst met twee vriendinnen schrijft Omrop Fryslân. Het filmpje om de Finse premier Sanna Marin te steunen ging daarna de wereld over.

Marin kreeg afgelopen week uit bepaalde hoeken veel verwijten, nadat een video naar buiten kwam waarop ze dansend en zingend te zien is. Critici vinden haar gedrag niet bij in premier passen. De leider van de rechts-nationalistische Finnenpartij wilde dat de premier op drugs werd getest. De uitslag daarvan is intussen bekend: Marin heeft geen drugs gebruikt. Dat zei ze zelf ook al: ze heeft alleen alcohol gehad en wild gefeest.

Het is niet de eerste keer dat Marin onder vuur lag vanwege feestjes. “De commotie en de kritiek vind ik belachelijk”, zegt de Dokkumse Rixt van Dongera. Ze is niet de enige: op social media kreeg Marin juist veel bijval: vrouwen delen video’s waarop ze aan het feesten zijn, met de hashtag #solidaritywithsanna. “Toen dacht ik: daar doe ik ook aan mee”, zegt Van Dongera. Ze was tenslotte toch op Lowlands, waar genoeg mogelijkheden waren om even lekker te feesten. “Hartstikke leuk om met vrienden een filmpje te maken.”

Dat haar filmpje daarna in binnen- en buitenland zo goed werd opgepikt, had ze niet verwacht. “Diezelfde nacht nog kreeg ik al een aantal berichtjes. De BBC wilde het filmpje ook graag gebruiken en de NPR vroeg of ik een klein interview wilde doen. Dat was om 3.30 uur ’s nachts, maar ik was nog wakker, want ik was op Lowlands.” Later werd het filmpje nog opgepikt door verschillende media in Nederland en de presentator van het ochtendprogramma van het Amerikaanse CBS. “Het heeft heel veel aandacht gekregen, voor een filmpje dat was bedoeld als een leuke manier om mijn solidariteit te laten zien.”

Dat wilde ze, omdat ze de kritiek te ver vindt gaan. “Iedereen mag dansen in zijn of haar vrije tijd. En dat het gedrag niet bij een premier hoort? Grote onzin. Ons beeld van wat een goed politiek leider is, mag wel eens veranderen. Dat zijn ook gewoon mensen.” Van Dongera is blij dat Marin ook veel steun krijgt. “Heel veel vrouwen zijn juist hartstikke blij met zo’n politica. Ik vind haar een voorbeeld en ik ben heel blij dat ze deze functie heeft. Dat zou in Nederland ook wel mogen, wat mij betreft.”

De Finse premier Sanna Marin is woensdag opnieuw in de problemen gekomen nadat er een expliciete foto van topless vrouwen is uitgelekt die in haar ambtswoning is gemaakt. Daarop zijn twee vrouwen te zien (niet Marin zelf) die op de mond kussen en hun naakte bovenlichamen met een bord bedekken, waarop het woord ‘Finland’ staat. De foto werd op 10 juli gemaakt tijdens een feestje in Kesäranta, de officiële residentie van Marin.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?