Dokkumer derby prooi voor Be Quick · Foto('s): RTV NOF | IJde Prins
  RTV NOF | IJde Prins

Dokkumer derby prooi voor Be Quick

maandag 09 september 2024

DOKKUM – Be Quick Dokkum was zaterdag duidelijk een maat te groot voor stadgenoot VV Dokkum. Op een sfeervol Tolhuispark won blauwgeel van groenwit met 3-0 in een sportief en eenzijdig duel.

De ontmoeting tussen beide clubs uit de Bonifatiusstad staat in officieel verband niet vaak op het programma. Sinds 2000 werd de derby zeven maal gespeeld (afgelopen zaterdag meegerekend), waarvan vier maal in competitieverband. Dit leverde altijd een overwinning op voor de club van het Tolhuispark en ook nu was Be Quick de favoriet. Vooraf werd echter toch stiekem een spannende wedstrijd verwacht, ook omdat VV Dokkum sinds de voorlaatste derby in 2017 een aardige stap vooruit heeft gemaakt.

Maar van een spannende wedstrijd was zaterdag nauwelijks sprake. Enerzijds was dat zeker een verdienste van Be Quick dat fit en gretig oogde en prima en geduldig speelde. Maar anderzijds moeten de groenwitten ook tot meer in staat zijn dan ze zaterdag lieten zien. Be Quick had vanaf het eerste fluitsignaal veel de bal en domineerde en VV Dokkum kon daar weinig tegenover stellen.

Ondanks het overwicht van Be Quick bleven grote kansen in het openingsfase uit. Na dik een kwartier pakte de ploeg van trainer Rene Dijkstra de voorsprong. Na een overtreding op Gert Jan Koopmans mocht Jan Jaap de Boer vanaf 20 meter aanleggen voor de vrije trap. De middenvelder wist hier wel raad mee en plaatste de bal fraai over de muur in de bovenhoek. Be Quick hielde hierna de controle en ging op zoek naar meer. De tweede treffer kwam weer van de voet van Jan Jaap de Boer toen hij zeer alert reageerde op een terugkomende bal van de paal na een schot van Yuri van der Meij: 2-0. Vlak voor rust raakte Sander van der Ploeg, vanuit buitenspelpositie gestart leek het, namens VV Dokkum nog de paal.

De in grote getale aanwezige toeschouwers waren benieuwd naar de tweede helft en met name of VV Dokkum meer van zich af kon bijten. Maar het scherpe Be Quick stond dit niet toe. Meteen nam de ploeg weer het initiatief en dat dat resulteerde nu ook sneller in kansen. De grootste kans kreeg Yuri van der Meij in de 53e minuut na prachtig voorbereidend werk van Robin de Jong. Dezelfde Yuri van der Meij en Stefan Feenstra waren in de 66e minuut heel dichtbij de derde treffer maar keeper Hylcardo Bakker redde twee maal knap. Dat deed hij wederom in de 86e minuut na een geplaatst schot van Erben Bijlstra. Maar het derde doelpunt kwam er alsnog. Frits Veenema liet in de 90e minuut zijn klasse zien met een sterke sprint en afronding: 3-0.

Be Quick gaat nu aan de leiding in de bekerpoule na twee winstpartijen. Komend weekend zijn de laatste wedstrijden in de poule. Be Quick Dokkum gaat op bezoek bij VV St. Annaparochie en FC Birdaard ontvangt VV Dokkum. Alleen de poulewinnaar plaatst zich voor de 1e knock out ronde van de districtsbeker.

Auteur: Redactie RTV NOF

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 09:00
  • 09:00 - 10:00
  • 10:00 - 16:00
  • 16:00 - 17:00
  • 17:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00