Maandagmiddag verzorgde Doarspbelang Aldwâld in MFC Hústerwâld een presentatie voor een internationaal gezelschap van vertegenwoordigers van plaatselijke belangen uit het buitenland. Deze dagen kreeg Stichting ‘Doarpswurk’ 20 mensen op bezoek uit verschillende Europese landen. Doarpswurk leert ze hoe op Friese wijze dorpsvisies worden gemaakt. Dat is voor sommige deelnemers erg nieuw, anderen hebben al enige ervaring.
Aldwâld gebruikt de dorpsvisie als een intern document en om te proberen zaken te realiseren en de politiek te beïnvloeden met de visie onder de arm. Doarpswurk was onder de indruk van de slagkracht van Aldwâld en heeft Doarpbelang Aldwâld verzocht een presentatie te houden. Stichting Doarpswurk is een organisatie die zich richt op het instandhouden en stimuleren van de sociale samenhang en de leefbaarheid van het Friese platteland. Doarpswurk zorgde voor een tolk.
In de presentatie werd aangeven hoe geprobeerd wordt om voor de inwoners van Aldwâld zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen en waarom het Doarsbelang Aldwâld daar behoorlijk goed in slaagt. Voorzitter Sjoerd Hoekstra gaf samen met Jan Dijkstra aan de hand van een dia-presentatie uitleg over een aantal grote projecten die zijn uitgevoerd in het verleden waarin het Doarpsbelang Aldwâld een grote rol heeft gespeeld. Als voorbeeld werd de sanering van Kollum Chemie naar voren gedragen, net zo als de bouw van het dorpshuis in 2007 en natuurlijk de recente herstructurering van Oudwoude, wat op dit moment in uitvoering is.
Ook de uitbreiding van Oudwoude van een aantal starterswoningen in het dorp kwam hierbij aan bod en het organiseren van activiteiten en het dorpsfeest is een belangrijk onderdeel van het Doarpsbelang. Om al deze zaken te bewerkstelligen is vooral geduld nodig en een goede samenwerking met de verschillende partijen waaronder uiteraard de inwoners van het dorp en de gemeente Kollumerland. Het doel van het Doarpsbelang Aldwâld is de leefbaarheid van het dorp te behouden en te stimuleren.
De buitenlandse bezoekers hebben wisselende ervaringen met dorpsvisies. In Engeland en Finland is de situatie heel vergelijkbaar met Friesland. De deelnemers uit deze landen zijn in meestal afgezanten van actieve dorpsbelangen die ervaring hebben met soortgelijke methodes als de Friese dorpsvisie. Anderzijds zijn er ook deelnemers uit Oost-Europa waar dorpsbelangen en vrijwillige inzet nog nauwelijks van de grond zijn gekomen. De aanpak van het Aldwâldse Doarpsbelang werd deze dag als internationaal voorbeeld gebracht voor de buitenlandse gasten. Voor de gasten een leerzame middag, waarbij wellicht de praktijk in hun eigen land kan worden gebruikt.
© Foto’s: Jan Beets