BLIJE/MODDERGAT – Laat dode vogels liggen, doe een melding en houd de hond erbij vandaan. Die oproep doet Veiligheidsregio Fryslân deze dagen bij Omrop Fryslân, nu de vogelgriep op sommige plekken in de provincie weer wordt geconstateerd. Bij een pluimveehouder in Blije was het vorige week voor de zoveelste keer in een paar jaar foute boel. Vanwege een vogelgriepbesmetting moesten 63.000 kippen worden geruimd en geldt een vervoersverbod in de omgeving van het bedrijf.
In de Friese natuur is het echter rustiger met vogelgriep dan in de afgelopen jaren, vertelt Thelma Visser van de Veiligheidsregio. “Al worden er wel besmette vogels aangetroffen.” De Veiligheidsregio Fryslân is sinds enkele jaren verantwoordelijk voor de coördinatie bij vogelgriep. “Wij hebben daarom regelmatig overleg met de terreinbeheerders: gemeenten, de provincie en bijvoorbeeld It Fryske Gea”, volgens Visser.
Wie de vogelgriep bijna op dagelijkse basis meemaakt, is Rinaldo Korst. Hij rijdt in de noordelijke Friese gemeenten op de dierenambulance en is daarnaast vrijwilliger bij De Fûgelpits bij Moddergat. “Momenteel krijgen wij zo’n vijf of zes meldingen per dag”, vertelt hij. ” Wij gaan meestal ter plaatse kijken. Lijkt het op vogelgriep? Dan volgen wij het protocol en halen wij de dode dieren weg.” Zieke vogels die nog leven, worden door de dierenarts geëuthanaseerd. Daarna worden ze naar het inzamelpunt van destructiebedrijf Rendac gebracht.
Korst ziet zelf ook dat de vogelgriep dit jaar tot nu toe minder aanwezig is dan in voorgaande jaren. Toch heeft hij het druk met de aanpak. “We willen verspreiding van het vogelgriepvirus zo veel mogelijk voorkomen.” Sommige vogels die Korst ophaalt, in de natuur of bij mensen in de tuin, worden aangemeld bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC). In Lelystad worden de vogels onderzocht om te kijken of er ook echt sprake is van vogelgriep. Het gaat bijvoorbeeld om ganzensoorten, maar ook wel om roofvogels. Korst heeft ook al bevestiging gekregen van een buizerd met vogelgriep. De situatie is in Fryslân is beslist nog niet zorgelijk, volgens Thelma Visser. “Vogelgriep is de afgelopen jaren helemaal niet weggeweest. Toch willen wij voorlichting geven aan de inwoners van Fryslân.”
Wat moet je nu eigenlijk doen als je bij een fiets- of wandeltocht buiten een dode of zieke vogel tegenkomt? “Laat vooral de vogels liggen; de natuurbeheerders ruimen dat zelf op”, legt Visser uit. “En let goed op de hond: houd deze aangelijnd. Je wilt niet dat ze een zieke vogel pakken. En als vogels opschrikken, kunnen zij de vogelgriep weer verspreiden.” Als je een dode vogel tegenkomt, kun je een melding doen op de website van het DWHC. Of neem contact op met uw gemeente.