LEEUWARDEN – De lente is nog maar net begonnen en we hebben al kunnen genieten van veel zon en aangename temperaturen. Of dat iets zegt over de komende zomer weten we nog niet, maar de kans is aanwezig dat we weer met extreme temperaturen te maken krijgen dit jaar. De temperaturen lopen dan hoog op, soms tot ver boven de 30 graden. De meeste mensen houden wel van een beetje zon en warmte, maar zulke hitte kan ook onaangenaam zijn. De warmte blijft in huis hangen en je kan er niet aan ontsnappen, wat soms heel vervelend is. Gelukkig zijn er maatregelen die je kunt treffen om de warmte toch enigszins door te komen. Denk aan de juiste kleding, zoeken naar verkoeling en voldoende hydratatie.
Wat trek je aan?
Warm weer vraagt om luchtige kleding. Met hoge temperaturen is kleding niet noodzakelijk om je warm te houden. Het is dus puur uit sociale overweging en bescherming tegen de zon dat we kleren aandoen. Zodra je thuis bent, trek je het meestal meteen weer uit. Alles wat je aantrekt voelt snel plakkerig op de huid en voelt oncomfortabel. Je kunt het beste kiezen voor luchtige stoffen zoals katoen of linnen. Kies in ieder geval niet voor synthetische stoffen, deze laten geen lucht door, plakken op je lijf en benadrukken zweetplekken juist. Het liefst draag je dus losvallende jurken of wijdere broeken en shirts. Ben je genoodzaakt, bijvoorbeeld voor je werk, om een overhemd te dragen, dan is het fijn om daar iets onder te dragen. Al klinkt het alsof een shirt onder je overhemd extra warm is, toch is het comfortabeler dan zonder. Ondershirt zorgen er juist voor dat extra transpiratie wordt opgevangen. Je kunt dus prima ondershirts mannen dragen, ook tijdens een warme zomerdag op je werk.
Sporten kan, maar let hierop
Ben je van plan om tijdens warm weer te gaan sporten? Bedenk dan van te voren goed wat je aantrekt en houdt rekening met de (extreme) omstandigheden. Als je gaat hardlopen of wielrennen in de warmte dan verlies je extra veel vocht door het zweten. Dat vocht moet worden aangevuld, zeker wanneer je dit vocht verliest door middel van inspanning. Begin voordat je gaat sporten al met drinken en neem ook water mee voor onderweg. Draag kleding die beschermt tegen de zon, maar zorg wel dat je sportkleding goed ademend is. Doe het een stuk rustiger aan dan dat je normaal gesproken zou doen en zorg voor een goede warming up en cooling down.
Hoe koel je af?
Hitte kan heel beklemmend zijn. Je krijgt het gevoel alsof je niet meer kan ontsnappen. Een goede manier om het in ieder geval binnen in huis af te laten koelen is door middel van een airco. Deze zijn vaak op de momenten van warmte schaars en bovendien ook prijzig. Dit is dus niet voor iedereen weggelegd. Wat kun je wel doen in huis om de hitte enigszins buiten te houden of je lijf af te laten koelen wanneer de temperaturen tropische waarden bereiken? Een tip die je niet op het moment zelf kan toepassen maar waar je eerder over na moet denken is het isoleren van je woning. Isolatie van de woning wordt geassocieerd met het buiten houden van de kou in de winter, maar waar niet iedereen aan denkt is dat het ook de warmte buiten houdt in de zomer. Zonnebescherming zoals een zonnescherm aan de buitenkant van de woning helpt ook goed voor het buiten houden van de warmte van de zon. Lukt het niet om de warmte te verdringen, denk dan aan deze tips om zo goed mogelijk af te koelen. Drink lauwwarme thee of water. Tijdens hitte is een glas ijskoud water met ijsklontjes natuurlijk erg verleidelijk. Toch kun je beter kiezen voor lauwwarme dranken. Wanneer je ijskoud water drinkt, dan gaat je lichaam aan het werk om weer op te warmen en dat is nu net wat je niet wilt. Daarnaast kun je om af te koelen aan koud voetenbad nemen. Via je voeten kun je warmte goed reguleren. Door met je voeten in koud water te gaan, koel je dus snel af. Hetzelfde geldt voor je hoofd en halsgebied. Leg bijvoorbeeld een koude handdoek in je nek. Je kunt de natte handdoek eerst in de vriezer leggen zodat hij extra koud wordt en ook langer koud blijft. Wanneer je geen airco tot je beschikking hebt, kun je er ook voor kiezen om flessen met bevroren water voor een ventilator te plaatsen.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.