DOKKUM – De oproep van de PvdA Noardeast-Fryslân om scholen in dorpen te behouden, zoals gedeeld via Streekomrop RTV NOF, zet een belangrijk probleem in Fryslân in de schijnwerpers. “Scholen zijn onmisbaar voor de leefbaarheid en sociale samenhang van dorpen,” benadrukt directeur-bestuurder Arjen Droog van Planbureau Fryslân in een reactie op het ingezonden stuk. Maar hij wijst ook op de demografische uitdagingen die de provincie te wachten staan.
Volgens Droog is de situatie nijpend. “De cijfers liegen niet: er worden steeds minder kinderen geboren in Fryslân. Het is alsof we meer dan 10.000 kinderen missen,” zegt hij. Dat heeft directe gevolgen voor het onderwijs. “Als je bedenkt hoeveel leerlingen er gemiddeld op een basisschool zitten, kun je je voorstellen dat het moeilijk wordt om scholen overeind te houden.” Niet alleen het onderwijs staat onder druk. Ook de arbeidsmarkt in Fryslân zal de gevolgen voelen. “Met minder kinderen die opgroeien, betekent dat over een paar jaar minder arbeidskrachten,” waarschuwt de directeur-bestuurder. “En dat terwijl de Friese MKB-economie productief moet blijven.”
Daarnaast staan overheden voor financiële uitdagingen. “Vanaf 2026 moeten ze het doen met teruglopende budgetten,” schrijft Droog in zijn betoog op LinkedIn. “Dat maakt het lastig om scholen te financieren, en ook de zorg en andere voorzieningen in dorpen blijven onder druk staan.” Hij roept op om creatief en met lef naar deze problemen te kijken. “Het zal niet lukken om alles te behouden zoals het is. Als je geen creatieve én pijnlijke keuzes maakt, zul je als gemeente op een gegeven moment worden gedwongen tot dure noodmaatregelen wanneer het water echt aan de lippen staat. Dan word je speelbal van de ontwikkelingen. Dit is niet de gemakkelijkste tijd voor politici en beleidsmakers, maar het is wél een tijd waarin je écht verschil kunt maken voor de toekomst,” besluit Droog.