KOLLUM – Op woensdag 1 mei bracht wethouder Pieter Braaksma van de gemeente Noardeast-Fryslân een bezoek aan het echtpaar De Beer uit Kollum om hen te feliciteren met hun 60-jarig huwelijksjubileum.
De 82-jarige Freerk, geboren in Nes W.D. als zoon van Freerk de Beer en Aaltje Wiersma, ging na de lagere school naar de landbouwschool in Mitselwier. Na zijn schooltijd begon hij te werken op een boerderij om te melken en andere werkzaamheden uit te voeren. Hij kwam al op jonge leeftijd in aanraking met paarden en vond het werken ermee prachtig. Hij bleef op de boerderij werken tot zijn diensttijd, waarin hij technisch veel leerde en zijn rijbewijzen haalde. Na de diensttijd begon hij met het werken met trekkers voor boeren. Op een gegeven moment kocht hij met zijn vrouw een oud loonbedrijf in Anjum, dat ze moderniseerden.
In Eanjum hadden ze een mooie tijd en de contacten met klanten waren erg goed. Naast het landbouwwerk deden ze ook vislossen met kranen op Lauwersoog, wat vaak nachtwerk was. Helaas moest Freerk vanwege een bedrijfsongeval stoppen met het zware werk op advies van zijn behandelende arts. Na lang wikken en wegen verkochten ze het bedrijf omdat er geen opvolger was. Ze verhuisden naar Siegerswoude, waar Freerk nog negen jaar halve dagen in een magazijn werkte waar landbouwmachineonderdelen werden verkocht. Na die periode verhuisden ze naar Kollum, waar ze zeer tevreden wonen.
Berber, 81 jaar oud en geboren als dochter van Sijbren Bijland en Jantje Bandstra in Lioessens, werkte na haar schooltijd vaak thuis bij haar moeder en werd ook ingezet als er ergens ziekte was. Later kreeg ze een vaste betrekking bij de melkfabriek toen de vrouw daar ziek werd. Ze genoot enorm van haar werk en maakte later ook kantoren schoon. Na de verhuizing van de familie werkte ze tot hun huwelijk in de gezinsverzorging.
Ze ontmoetten elkaar voor het eerst in Nes tijdens een dorpsfeest, waar Freerk als muzikant bij de stoelendans speelde en Berber met haar zuster liep. Die avond ontmoetten ze elkaar weer in Dokkum, waar ze op de markt elkaar troffen. Freerk bracht haar vervolgens achter op de fiets naar Lioessens. Ze hadden vier jaar verkering voordat ze burgerlijk trouwden in Metslawier en kerkelijk in de Gereformeerde kerk van Lioessens, geleid door ds. Van Riet. Hun feest vond plaats in Nes, in de lokalen achter de kerk.
Berber zorgde thuis ervoor dat alles goed verliep, met koffie en eten op tijd voor het personeel en bezoekers, en altijd een vriendelijk woord aan de deur en aan de telefoon. Ze was ook erg creatief en naaide kleren voor de kinderen, kon kantklossen en maakte zelfs een Fries kostuum voor op de Friese sjees. Haar laatste hobby was sierknippen. Naast het werk hadden ze ook tijd voor leuke activiteiten zoals spelen bij muziekkorpsen, zingen bij mannenkoor Wester Lauwers, varen, fietsen, enzovoort. Uit hun huwelijk zijn vijf kinderen geboren, waarvan er één levenloos ter wereld kwam. Ze mochten 11 kleinkinderen verwelkomen en hebben ook 11 achterkleinkinderen. Ondanks hun leeftijd zijn ze nog redelijk gezond en kunnen ze zichzelf met wat hulp nog goed redden.