Derde Nationale Wespentelling: Fryslân wordt opgeroepen om meer wespen te tellen · Foto('s): RTV NOF (archieffoto)
  RTV NOF (archieffoto)

Derde Nationale Wespentelling: Fryslân wordt opgeroepen om meer wespen te tellen

woensdag 14 augustus 2024

FRYSLAN – Vanaf zaterdag 17 augustus begint de derde Nationale Wespentelling in Nederland, en natuurorganisaties hopen op een grotere deelname uit Fryslân. Vorig jaar bleef het aantal tellingen in deze provincie achter, maar met de hulp van lokale bewoners hoopt de Wespenstichting dit jaar op een completer beeld van de wespensoorten in het Heitelân.

Insecten hebben het moeilijk in Nederland, zoals bleek uit de dramatisch lage aantallen tijdens de recente vlindertelling. Hoe zit het met wespen? Zijn ook zij dit jaar schaars? De Wespentelling, die loopt van 17 tot 25 augustus, moet daar inzicht in geven. De Wespenstichting roept mensen op om dertig minuten lang wespen of op wespen lijkende insecten te tellen en hun bevindingen door te geven via tuintelling.nl.

De telling is dit jaar onderdeel van de bredere Tuintelling, wat bij moet dragen aan een grotere bekendheid en deelname. Volgens de Wespenstichting is het belangrijk dat mensen leren verschillende wespensoorten, zoals de invasieve Aziatische hoornaar, te herkennen. “We willen jaarlijks in kaart brengen welke wespensoorten er in Nederland te zien zijn, en waar deze soorten voorkomen,” aldus woordvoerder Nathan Veenstra.

Hoewel het voorjaar nat was en de zomer laat op gang kwam, wat zou kunnen duiden op een slecht wespenjaar, blijven er meldingen binnenkomen van wespennesten. Toch waarschuwt de Wespenstichting voor een vertekend beeld: de toegenomen bekendheid van de stichting zorgt er namelijk voor dat meer mensen hen weten te vinden.

Dit jaar is bovendien uitgeroepen tot het ‘Jaar van de Wesp’, een initiatief om meer positieve aandacht te geven aan wespen en hun belangrijke rol in de natuur. De Wespentelling is een belangrijk onderdeel van deze campagne, en de stichting hoopt dat meer mensen zullen inzien hoe nuttig en bijzonder deze insecten zijn.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?