HALLUM – De werkgroep ‘Herdenk nazi’s niet’ is van plan te demonstreren tegen het herdenken van een Duitse piloot die in de Tweede Wereldoorlog bij Hallum in een vliegtuig neerstortte. In het Noarderleech wordt door de bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht hard gewerkt aan het blootleggen van het vliegtuigwrak.
Met het neerstorten op 16 juli 1943 kwam de 21-jarige Unteroffizier Georg Wilhelm van de Luftwaffe om het leven. Deze week kwam ook een zoon uit een andere relatie van de vrouw van de Duitse piloot langs. Er werden bloemen gelegd bij de locatie waar het wrak van de Messerschmitt Bf 109 ligt. Zoiets is onacceptabel, vindt Arthur Graaff van de werkgroep ‘Herdenk nazi’s niet.’ Hij zegt: “Ik vind dat wij in Nederland nooit daders moeten herdenken die te maken hebben met het nazisme of de Holocaust.”
Graaff vindt de herdenking een verering van een nazi. “Je wordt niet als slaapwandelaar piloot en hij droeg op het uniform echt hakenkruizen. Daar zijn foto’s van. En hij heeft een eed van trouw aan Hitler gezworen, daar kun je niet omheen.”
Daarom is de werkgroep van plan om te demonstreren. “En dan met name om te vragen: wanneer gaat u de 200 Nederlandse Joden herdenken die op dezelfde dag als deze piloot zijn gestorven?” Het is beter om zulke vliegtuigwrakken gewoon te laten zitten, vindt Graaff. “Ze hebben er al 80 jaar gezeten en kennelijk zat het niemand in de weg.”
De werkgroep heeft een boze brief naar de Duitse ambassade geschreven, die aanwezig was bij het moment in het Noarderleech. Zij vinden ook dat Noardeast-Fryslân geen medewerking had moeten verlenen, maar de gemeente was volgens de werkgroep niet bereikbaar voor commentaar. De werkgroep protesteert al jaren tegen het bedenken van nazi’s, SS’ers en fascisten en aanhangers van hun gedachtegoed. “Er leven in Nederland nog tienduizenden mensen die aan den lijve ervaringen hebben met de slechte kant van het nazisme”, voegt Graaff toe. “Ik ben lid van de Vereniging Kinderen van Verzetsdeelnemers. Dat zijn allemaal mensen die een flinke tik hebben gehad van de oorlog.”
Kijk hier naar beelden van de opgravingen bij het Noarderleech