Een delegatie van het CDA heeft in het kader van de aanstaande evaluatie in november van de veranderingen in de zorg de afgelopen tijd een bezoek gebracht aan Stichting Welzijn het Bolwerk en Buurtzorg Dokkum-Zuid. Eerder is het CDA al op bezoek geweest bij Jeugdhulp Fryslân.
Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk geworden voor jeugdzorg, werk en inkomen en langdurige zorg aan ouderen en zieken. Deze zogenaamde decentralisaties hebben gezorgd voor veel veranderingen in de organisatie van deze zorg. CDA Dongeradeel brengt de komende maanden bezoeken aan verschillende zorginstellingen en organisaties om te kijken hoe deze veranderingen zijn verlopen.
Stichting Welzijn het Bolwerk en Buurtzorg Dokkum-Zuid zitten samen in een pand op de Zuiderschans in Dokkum. Hoewel beide organisaties allebei verschillend werk doen hebben ze allebei te maken met positieve en negatieve ervaringen met de veranderingen in de zorg sinds januari. Stichting Welzijn het Bolwerk wil verbindingen leggen tussen mensen en wil mensen helpen om in beweging te komen. Medewerkers van de stichting kunnen een luisterend oor bieden en helpen om een oplossing voor problemen te vinden en er zijn medewerkers die wijken en dorpen adviseren bij het realiseren van plannen en ideeën om de leefbaarheid en sociale samenhang in de streek te versterken.
Daarnaast helpt de stichting betrokken burgers bij het vinden van gepast vrijwilligerswerk. Sinds kort kunnen de medewerkers helpen met het verlenen van de Europass. Dit certificaat kunnen vrijwilligers krijgen wanneer zij nieuwe competenties hebben geleerd. Daarmee kunnen mensen op een makkelijke manier aantonen wat ze hebben geleerd en biedt het kansen om zichzelf op een laagdrempelige manier te ontwikkelen. Tijdens het gesprek met de stichting kwamen de veranderingen in de zorg uitvoerig aanbod. Deze veranderingen bieden veel nieuwe kansen en worden over het algemeen als positief ervaren omdat zorg dichterbij de mensen komt. In de praktijk lopen de medewerkers van de stichting nog wel tegen problemen aan, zoals een grote werkdruk bij hulpverleners om de cultuuromslag te kunnen verwerken.
Buurtzorg Dokkum-Zuid levert zorg aan huis voor ernstig zieken, mensen met beperkingen en ouderen. Buurtzorg Nederland is al vijf keer uitgeroepen tot beste werkgever van het jaar. De lokale teams werken zelfstandig en hebben alleen beperkt contact met een coördinator van het hoofdkantoor. Door moderne ICT systemen werken de verschillende teams goed samen en blijft de zorg toch dichtbij en vertrouwd.
Het team Dokkum-Zuid bestaat uit 7 vaste medewerkers, enkele stagiairs en een aantal invallers. De medewerkers van Buurtzorg merken nog vaak dat de drempel hoog is voor met name ouderen om bepaald onderzoek in het ziekenhuis van Leeuwarden of Drachten te laten uitvoeren nu de Sionsberg niet meer alles doet. Gelukkig kan de Sionsberg steeds meer onderzoek en zorg weer zelf verlenen. Sinds de veranderingen in de zorg merken de medewerkers ook dat de Dokterswacht het veel drukker heeft en dat het daardoor veel langer duurt voor een arts bezoeken kan afleggen.