Nieuwe stap voor gaswinning gasveld bij Schiermonnikoog · Foto('s): ONE-Dyas
  ONE-Dyas

Nieuwe stap voor gaswinning gasveld bij Schiermonnikoog

woensdag 18 januari 2023

SCHIERMONNIKOOG – Voor de ontwikkeling van gasveld N05-A in de Noordzee bij Schiermonnikoog heeft ONE-Dyas omvangrijke contracten gesloten met onder meer Allseas, Heerema Marine Contractors en HSM Offshore Energy. Daarmee wordt een belangrijke volgende stap gezet in de borging van leveringszekerheid van aardgas, de energietransitie en de Nederlandse (kennis)economie.

Nadat de Nederlandse overheid in juni 2022 de definitieve vergunningen verleende, heeft ONE-Dyas samen met partners EBN en Hansa Hydrocarbons in september 2022 een definitieve investeringsbeslissing genomen voor de ontwikkeling van het gasveld N05-A in de Nederlandse en Duitse Noordzee. Met dit besluit is een bedrag van ruim 500 miljoen euro gemoeid; de grootste Nederlandse investering in een aardgasontwikkeling van de afgelopen vijftien jaar.

Kritiek

Niet iedereen is blij met de plannen. Zo heeft de burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog zich altijd negatief uitgelaten over nieuwe gaswinning. Ook van het Duitse Borkum komen kritische geluiden. De Nederlandse regering liet eerder weten geen bezwaar tegen gaswinning op deze plek te hebben. In Duitsland was aanvankelijk niet iedereen voor, maar door de oorlog in Oekraïne werd een nieuwe afweging gemaakt.

Versnelling van Noordzeegas
ONE-Dyas draagt met deze ontwikkeling actief bij aan het verhogen van de Nederlandse energievoorziening en het fors verlagen van de CO2-uitstoot ten opzichte van importgas. De ontwikkeling van dit gasveld staat voor veilig en verantwoord aardgas van eigen bodem en past bij het beleid van Nederlandse overheid, die ervoor kiest om de productie van Noordzeeaardgas te versnellen en de import van nog meer buitenlands aardgas zo veel mogelijk te beperken. Met de Nederlandse en Duitse overheid hebben we afgesproken om alleen aardgas te produceren zolang er binnenlandse vraag naar aardgas is.

Verantwoordelijkheid nemen
Chris de Ruyter van Steveninck, CEO van ONE-Dyas: “Wij zetten alles op alles om dit Noordzeegas in de herfst van 2024 aan de Nederlandse en Duitse huishoudens en bedrijven te leveren. Daarom zijn we strategische samenwerkingen aangegaan met Allseas, Heerema Marine Contractros en HSM Offshore Energy. Bedrijven die hun sporen ruimschoots hebben verdiend en die net als ONE-Dyas de verantwoordelijkheid nemen om een bijdrage te leveren aan de energietransitie. Hiermee geven we tevens een impuls aan de economie, werkgelegenheid, leveringszekerheid én de energietransitie. We brengen de emissies naar het absolute minimum, doordat het nabijgelegen offshore-windpark Riffgat het platform N05-A voorziet van windenergie. Daarmee is dit op de Noordzee de gasontwikkeling met de laagste emissies.”

Samenwerking met Allseas, Heerema Marine Contractors en HSM Offshore Energy
“Het is mooi om betrokken te zijn bij een energieproject met zo’n strategisch belang voor Nederland”, zegt Pieter Heerema, President van Allseas. “Aardgas is een van de belangrijkste brandstoffen in de energietransitie en met de installatie van deze pijpleiding draagt Allseas bij aan de nog immer groeiende behoefte aan veilige, betrouwbare en betaalbare energievoorziening in Nederland. Daarnaast werken we altijd graag in de Nederlandse wateren met Nederlandse partijen.”

Jeroen van Oosten, Chief Commercial Officer van Heerema Marine Contractors: “Wij zijn bijzonder verheugd dat wij deze opdracht voor de installatie van het N05-A platform in de Nederlandse wateren hebben gekregen. Dit project zal bijdragen aan een grotere leveringszekerheid van energie tijdens de huidige energietransitie. Heerema kijkt uit naar de samenwerking met ONE-Dyas om dit
project veilig en duurzaam op te leveren.”

Hans Leerdam, commercieel directeur van HSM Offshore Energy: “HSM zet zich volledig in voor de energietransitie via haar EPCI-activiteiten in de offshore-wind en -waterstof. De overgang naar 100% hernieuwbare energie kost tijd; offshore-aardgasontwikkelingen zullen in de komende decennia een onderdeel blijven in de energiemix. HSM is trots om ONE-Dyas te ondersteunen in de constructie van het N05-A-platform dat wordt voorzien van windenergie vanuit het offshore-windpark Riffgat. We kijken uit naar een veilige en succesvolle samenwerking.”

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?