Definitieve go voor ontwikkeling gasveld op Noordzee bij Schier · Foto('s): ONE-Dyas
  ONE-Dyas

Definitieve go voor ontwikkeling gasveld op Noordzee bij Schier

dinsdag 27 september 2022

SCHIERMONNIKOOG – ONE-Dyas heeft samen met partners EBN en Hansa Hydrocarbons een definitieve investeringsbeslissing genomen voor de ontwikkeling van het gasveld N05-A in de Noordzee bij Schiermonnikoog. Met dit besluit is een bedrag van ruim 500 miljoen euro gemoeid. Hiermee is het de grootste Nederlandse investering in een aardgasontwikkeling van de afgelopen vijftien jaar. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft op 3 juni 2022 de definitieve vergunningen voor de ontwikkeling van het gasveld N05-A in de Noordzee gepubliceerd.

Daar is een zorgvuldig vergunningsproces aan vooraf gegaan, waarin ONE-Dyas regelmatig en proactief in gesprek is geweest met stakeholders. De input uit deze contacten, evenals uit de ingediende zienswijzen, zijn verwerkt in het project en milieueffectrapport, dat onderdeel is van de vergunningsaanvraag voor N05-A. Dat geldt ook voor de adviezen van de wettelijke adviesorganen van de overheid. De commissie voor de milieueffectrapportage concludeerde op 18 februari 2022 dat de milieueffecten voldoende in beeld gebracht zijn en ook nut en noodzaak van het project afdoende zijn beschreven.

Chris de Ruyter van Steveninck, CEO ONE-Dyas: “Dit is een belangrijke stap in de energievoorziening voor Nederland en Duitsland, met veilig en verantwoord aardgas van eigen bodem. Met deze investeringsbeslissing laten we zien dat we de energietransitie serieus nemen. Samen met onze partners willen we als operator actief bijdragen aan de leveringszekerheid van aardgas. Daarnaast zetten we een forse stap in de reductie van CO2-uitstoot. We brengen de emissies naar bijna nul, doordat het nabijgelegen offshore-windpark Riffgat het platform N05-A voorziet van windenergie. We hebben afgesproken om alleen aardgas te produceren uit het GEMS-gebied zolang er binnenlandse vraag naar aardgas is in Nederland en Duitsland.”

Kritiek van de eilanden

Niet iedereen is blij met de plannen. Zo heeft burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog zich negatief uitgelaten over de nieuwe gaswinning.
In juli stuurden Schiermonnikoog en Borkum een brief naar het Rijk met de oproep om af te zien van gaswinning. “Niet aan beginnen, investeer liever in hernieuwbare bronnen”, schreef Van Gent onlangs nog. Gemeente Schiermonnikoog vindt gaswinning niet meer van deze tijd en in strijd met de klimaatdoelen. Van Gent is bang voor de Wadden, maar ONE-Dyas geeft aan dat de boringen ver buiten het kwetsbare gebied plaatsvinden. Het gaswinbedrijf spreekt van een zorgvuldig vergunningsproces, waarbij de milieueffecten genoeg in beeld gebracht zijn. De Nederlandse regering liet eerder weten geen bezwaar tegen gaswinning op deze plek te hebben. In Duitsland was in het begin niet iedereen voor, maar door de oorlog in Oekraïne werd een nieuwe afweging gemaakt.
Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?