De voor en nadelen van het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen in de tui · Foto('s): Pexels
  Pexels
RECLAME

De voor en nadelen van het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen in de tui

maandag 16 januari 2023

LEEUWARDEN – Biologisch is een woord dat je tegenwoordig om de oren vliegt. Veel bedrijven stappen tegenwoordig over op het biologisch produceren van voedsel. Dat wil zeggen dat het voedsel wordt geproduceerd op een manier waarbij er wordt gezorgd voor ecologisch evenwicht. Daarnaast wordt er gestreefd naar het behoud van biodiversiteit. Zo worden de gewassen niet meer bespoten met gif, maar wordt er gebruik gemaakt van biologische bestrijdingsmiddelen. Maar niet alleen bedrijven maken tegenwoordig veel gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen. Ook in onze tuin kunnen we hier gebruik van maken. We worden ons langzaam steeds bewuster van het belang van biologisch bestrijden. In plaats van het kopen van gif wordt er tegenwoordig dus ook steeds vaker gekozen voor deze milieuvriendelijke optie. In elke tuin kunnen ziektes, onkruid en plagen voorkomen. Bij het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen worden deze ziektes, onkruiden en plagen bestreden met een natuurlijke vijand in plaats van gif. Ben jij nog niet zo bekend met het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen? Wij zochten de voor en nadelen alvast voor jou uit.

Veel voorkomende plagen
Er zijn een aantal plagen die regelmatig voorkomen in de tuin. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de larven van de langpootmug; emelten. Emelten zijn een van de meest voorkomende grasetende insecten in de tuin. Emelten leggen hun eitjes in het gazon waarbij een vrouwtje per keer maar liefst tussen de 300 en 400 eitjes kan leggen. Je kunt je voorstellen dat dit snel kan leiden tot een plaag in de tuin. In de nacht komen de emelten naar het oppervlak toe en doen ze zich te goed aan jouw prachtige grassprieten op het gazon. Maar ook je moestuin met heerlijke slakroppen zijn niet veilig voor emelten. Naast dat de emelten zelf voor veel overlast zorgen, kunnen vogels de plaag verergeren. Vogels eten namelijk emelten en pikken je gazon kapot op zoek naar de emelten. Het is een plaag die je dus meteen grondig wil aanpakken. Om emelten biologisch te bestrijden kun je kiezen voor aaltjes tegen emelten. De aaltjes dragen bacteriën bij zich die giftig zijn voor de emelten. Wanneer jij dus aaltjes op je gazon verspreid zullen ze de emelten gaan opzoeken in de grond. Vervolgens worden deze vergiftigd door de bacteriën van de aaltjes. De aaltjes blijven maximaal 6 weken actief in de grond, maar normaal gesproken is de plaag van emelten al veel sneller opgelost met natuurlijke bestrijding. Naast de emelten zijn er nog veel meer vervelende insecten die op een natuurlijke manier aangepakt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan bladluis, slakken, spinnen, bloedluis of motten. Elke plaag heeft een natuurlijke bestrijder. Op deze manier houd jij je tuin gezond en zorg je voor ecologisch evenwicht in de tuin.

Voordelen van biologisch bestrijden
Misschien vind je het een beetje een onsmakelijk idee om insecten te bestrijden met andere insecten. Toch is het de beste keuze voor het milieu en ook voor je eigen gezondheid. De andere optie is namelijk het gebruiken van gif. Dit is zowel voor de mens als voor de natuur ongezond. Daarnaast zijn er nog een aantal andere voordelen wanneer je gebruik maakt van biologische bestrijdingsmiddelen:

        Je brengt geen schade toe aan het milieu. Biologische bestrijdingsmiddelen bevatten immers geen giftige resten van pesticiden.

        Je hoeft niet telkens opnieuw gif te spuiten. De biologische bestrijders houden zichzelf in stand. Ze voeden zichzelf en vermenigvuldigen zichzelf ook.

        Soms kan het voorkomen dat bepaalde insecten resistent worden voor een bepaald gif. Door gebruik te maken van biologische bestrijders is dit niet mogelijk.

        Door het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen hoef je niet bang te zijn dat je met het gif ook andere niet schadelijke insecten dood.

Nadelen van biologisch bestrijden

Elk voordeel kent ook zijn nadeel. Er zitten dan ook aan het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen enkele nadelen verbonden. Echter wegen deze zeker niet op tegen de voordelen van het gebruik. Een aantal nadelen van biologisch bestrijden zijn:

        Wanneer er gebruik wordt gemaakt van bepaalde insecten zoals sluipwespen, kan het voorkomen dat deze wegvliegen. Dan zal je dus nieuwe moeten aanschaffen of over moeten stappen op andere manieren om de plaag te bestrijden. Sommige biologische bestrijdingsmiddelen zoals sluipwespen kun je daarom ook beter alleen gebruiken in een afgesloten ruimte zoals een kas.

        Volledige bestrijding is erg lastig, het komt dan ook regelmatig voor dat er nog enkele plagen / insecten achter blijven.

Wanneer je in de toekomst weer veel items in het nieuws voorbij ziet komen over biologisch leven. Denk dan eens op welke manier jij hieraan kan bijdragen. Wanneer je last hebt van een plaag in de tuin weet je in ieder geval hoe je deze biologisch kunt bestrijden! Beter voor het milieu en voor je gezondheid.  

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?