De vervanger van de portemonnee is nabij · Foto('s): Pexels
  Pexels
RECLAME

De vervanger van de portemonnee is nabij

maandag 22 mei 2023

LEEUWARDEN – Steeds vaker zien we dat mensen slechts een paar pasjes bij zich hebben. Waar het overgrote deel al pint met hun telefoon, is het een kwestie van tijd dat ook de andere pasjes volledig verdwenen zijn. Kijkend naar bijvoorbeeld de bonuskaart van Albert Heijn, dan zien we natuurlijk al dat dit voor het overgrote deel allemaal digitaal gaat. Niet zo gek dus dat de kans vrij groot is dat onze telefoon straks de vervanger wordt van onze portemonnee. Om ervoor te zorgen dat je een beetje een idee hebt hoe dit werkt, leggen we het je in dit artikel stap voor stap uit.

Hoe werkt betalen met je telefoon

Tegenwoordig doen we alles met onze telefoon, dus waarom niet ook betalen? Of het nu gaat om het aanschaffen van schooltassen voor meiden om een flinke stapel boeken mee te kunnen nemen of om een drankje op het terras, met onze telefoon kan het allemaal. Het betalen kan op een aantal manieren, waarvan de welbekende NFC chip er één is. NFC is een vorm van contactloze communicatie tussen apparaten zoals smartphones of tablets. Wanneer deze dicht bij elkaar zijn, kunnen ze gegevens uitwisselen zonder fysieke verbinding. In het geval van NFC betalingen, bevat je smartphone een NFC chip die communiceert met een betaalterminal.

Door je telefoon simpelweg dicht bij de terminal te houden, wordt de betaling uitgevoerd. Vooraf moet je wel een betaalmethode, zoals een bankrekening of creditcard, koppelen aan een mobiele betaal app op je telefoon zoals Google Pay, Apple Pay of Samsung Pay. Het proces is snel en handig, waardoor het een aantrekkelijk alternatief is voor traditionele betalingsmethoden. Bovendien is NFC betaling veilig, omdat elke transactie wordt beveiligd met encryptie en je vaak een pincode, vingerafdruk of gezichtsherkenning nodig hebt om de betaling te bevestigen.

Hoe veilig is het?

Gebruik jij het liefst een portemonnee voor je pasjes, dan kan het natuurlijk ook zijn dat je een pasje kwijt raakt. Maar hoe zit dit eigenlijk met het digitaal betalen met je telefoon?

Betalen via NFC met je mobiele telefoon wordt over het algemeen als zeer veilig beschouwd. Dit komt door verschillende beveiligingsmaatregelen, zoals encryptie, die de betaalgegevens onleesbaar maakt voor mogelijke onderscheppers. Daarnaast is voor elke transactie een vorm van autorisatie nodig, zoals een pincode, vingerafdruk of gezichtsherkenning, wat extra beveiliging biedt. Bovendien maken veel mobiele betaalplatforms gebruik van tokenisatie, waarbij een tijdelijk nummer wordt verzonden in plaats van het werkelijke kaartnummer, wat de veiligheid verhoogt. Kortom, helemaal veilig om te gebruiken dus.

Is mijn telefoon geschikt?

Niet elke telefoon is geschikt voor mobiele betalingen. Om met pin te betalen via je telefoon, moet je apparaat een aantal specifieke functies ondersteunen. Ten eerste moet het een NFC chip hebben. Deze chip maakt contactloze communicatie met betaalterminals mogelijk. Daarnaast moet je telefoon in staat zijn om mobiele betaalde apps te draaien, zoals Google Pay, Apple Pay of Samsung Pay. Deze apps zijn meestal beschikbaar op nieuwere smartphones die draaien op Android of iOS. Oudere modellen of telefoons met andere besturingssystemen ondersteunen mogelijk geen mobiele betalingen. Het is dus belangrijk om te controleren of je telefoon aan deze eisen voldoet voordat je probeert een mobiele betaling te doen.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?