LEEUWARDEN – Als we het hebben over het verzekeren van ons huis, dan ontstaat er nog wel eens verwarring over het feit wat nu een inboedelverzekering is en wat een opstalverzekering is. De verschillen zijn in principe niet heel erg lastig en daarom dus ook goed te onderscheiden. Om je een idee te geven wat de verschillen zijn en wanneer je een inboedel- en wanneer een opstalverzekering moet afsluiten, lichten we ze je in dit artikel beide toe. Zo kun je als ezelsbruggetje gebruiken dat bij je inboedel alles behoort wat in huis staat, waardoor je dan wellicht ook een idee hebt wat een opstalverzekering inhoudt.
Wat is een inboedelverzekering
Wanneer je een huis koopt of huurt, is het verstandig ook direct een inboedelverzekering af te sluiten. Een inboedelverzekering dekt namelijk alle schade die wordt toegebracht of ontstaat aan spullen die in je huis aanwezig zijn, maar niet vastzitten aan je huis. Hierbij moet je denken aan meubels, kleding, maar ook je televisie. Naast vergoeding bij schade, geldt dit overigens ook voor schade door diefstal of verlies. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel verstandig om af te sluiten.
Wat is een opstalverzekering
Een opstalverzekering is een verzekering die schade dekt aan alles wat aan je huis vast zit. Het is dus wel degelijk een andere verzekering dan je inboedelverzekering. Schade die wordt gedekt door een opstalverzekering zijn bijvoorbeeld brand, blikseminslag, maar ook een boom die tegen je gevel aanvalt. Hierbij moet je dus denken aan alles wat aan je huis vast zit.
Ben ik verplicht een opstalverzekering af te sluiten?
Een opstalverzekering is wanneer je een huis koopt en deze financiert verplicht. Logisch, want het huis is natuurlijk gefinancierd door de bank of een andere geldverstrekker. Op het moment dat het huis dan om wat voor reden dan ook (tijdelijk) onbewoonbaar is door schade, dan heeft de geldverstrekker natuurlijk een enorme schadepost. Hoewel een opstalverzekering verplicht is, ben je hierin wel vrij om zelf te bepalen welke verzekeraar je kiest. Het is dus ook zeker aan te raden om hier kritisch naar te kijken. Zo kun je online je opstalverzekering vergelijken, zodat je niet alleen kunt kijken naar de voordeligste verzekeraar, maar ook naar de dekking.
Goed om te weten
Het kan heel goed zijn dat er bepaalde zaken in huis bij de één vallen onder de inboedelverzekering en bij de ander onder de opstalverzekering. Dit heeft er namelijk mee te maken of je het wel of niet mee kunt nemen. Een goed voorbeeld hiervan is je vloer. Heb jij een klik laminaatvloer, die je er dus uit kunt halen wanneer je verhuisd? Dan valt deze vloer onder de inboedelverzekering. Heb je een beton gietvloer? Dan wordt het een lastig verhaal om deze mee te kunnen nemen. In dat geval betekent het dat deze vloer onder de opstalverzekering valt. Het wordt dus letterlijk bepaald of het wel of niet vastzit aan je huis. Uiteraard is een televisie die met een beugel aan de muur zit bevestigd een uitzondering op deze regel.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.