LEEUWARDEN – Elektromagneten zijn breed inzetbaar en geschikt voor onder meer machinebouw, voor gebruik in de auto industrie en voor in de luchtvaart. Elektromagnetische straling reist net zo snel als het licht en geeft energie om een motor te laten draaien. De elektromotor vind je terug in heel veel apparaten. Daarnaast zijn elektromagneten ook heel bruikbaar bij het opwekken van stroom, bijvoorbeeld door middel van een windmolen of een dynamo van de fiets. De vraag naar dit type componenten blijft daardoor ook onverminderd groot.
Doorgaans bestaat een elektromagneet uit een kern van materiaal van ijzer, dat magnetisch is. Weekijzer wordt hiervoor bijvoorbeeld vaak gebruikt. Dat weekijzer wordt om een spoel gewikkeld. Loopt er een elektrische stroom door de spoel? Dan is de kern magnetisch. Grote elektromagneten hebben vaak een spoel die van materiaal is gemaakt dat heel goed geleid. Zulke grote magneten kunnen gebruikt worden in onder meer MRI-scanners. Een simpele elektromagneet kun je overigens ook zelf maken, door middel van een plastic buis met daarin een staaf van ijzer. Om de staaf wikkel je een geïsoleerd koperdraad. Als je gelijkstroom door die koperdraad leidt, wordt de ijzeren staaf magnetisch. Elektromagneten (b. v. https://www.tme.eu/nl/katalog/elektromagneten_100637/) kunnen sterk verschillen in zaken zoals levensduur, kracht, snelheid en voedingsspanning. Ook de ruimte die er beschikbaar is verschilt per elektromagneet. Het is daarom van belang om voor je klus een elektromagneet aan te schaffen met de juiste specificaties.
Je kunt elektromagneten onderscheiden in drie hoofdsoorten. De eerste soort is de lineaire enkel- of dubbelwerkende elektromagneet. Deze heb je in de vorm van miniatuur elektromagneten, maar ook in de vorm van power elektromagneten. Dit type magneet is geschikt voor onder meer het op afstand bedienen van sloten en het omzetten van wissels. In de auto industrie wordt deze soort veel gebruikt als versnellingsbakvergrendeling. De tweede soort is de enkel- of dubbelwerkende roterende elektromagneet. De draai die dit type kan maken varieert, van 25 tot 95 graden. Dergelijke elektromagneten zijn bruikbaar als toepassing voor onder meer het bedienen van kleppen, remmen en stempels. De derde categorie is de kleefelektromagneet. Hiermee kun je metalen onderdelen verplaatsen en optillen. Benieuwd naar de mogelijkheden op het gebied van elektromagneten? Kijk op tme.eu voor een uitgebreid aanbod en een assortiment van ruim 500.000 producten.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.