Door herstructurering aan de Rijks Universiteit Groningen dreigt de hoofdvakvestiging Friese taal en cultuur te worden opgeheven. Wat overblijft is een studie Fries, die alsof het een vreemde taal betreft in plaats van de tweede Rijkstaal, ondergebracht zal worden in de opleiding Europese Talen en culturen. Daarbij wordt de formatie teruggebracht van 3 ft naar 0,9 ft. Zelfs nog geen voltijdse baan. Het is onmogelijk om dan voor de Friese taal een wetenschappelijke opleiding van kwaliteit te kunnen garanderen en om aantrekkelijk te blijven voor toekomstige studenten.
In deze constructie zal een universitaire opleiding Friese taal en cultuur niet lang staande kunnen blijven en bestaat er grote kans dat de studie Fries taal geheel zal verdwijnen. De RUG neemt deze maatregelen omdat er te weinig studenten instromen om de studie te volgen. Dit is een direct gevolg van een maatregel die de staatssecretaris heeft genomen. Het collegegeld voor een tweede universitaire studie is enorm verhoogd en bedraagt voor de studie Friese taal en cultuur € 7500,-. Iets wat vele studenten niet kunnen betalen. Voor het verhogen van het collegegeld was de instroom goed omdat vele studenten de studie Friese taal en cultuur als tweede studie erbij volgde.
Het Fries heeft als tweede Rijkstaal in Nederland net als de Nederlandse taal bepaalde rechten en die hebben ook betrekking op de universitaire studie Friese Taal en Cultuur. De Minister of staatssecretaris van Onderwijs heeft zoals vastgelegd de primaire, exclusieve verantwoordelijkheid voor de instandhouding van een universitaire hoofdvakvestiging Friese taal en cultuur en kan daar dus op aangesproken worden. Verdwijnen van deze hoofdvakvestiging is een aantasting van de bestaande positie van de Friese taal en daarmee in strijd met de internationale verplichtingen en verdragen die Nederland op zich heeft genomen. De afspraken en verdragen aangaande de wetenschappelijke studie moeten worden nagekomen door de BA/MA-structuur van de opleiding te waarborgen, met daarin genoeg formatie om levensvatbaar te blijven.
Negeert men in Den Haag en aan de Universiteit de afspraken, dan zal een belangrijke impuls voor de Friese taal en het Friese culturele leven verdwijnen. Dat betekent niet alleen verlies aan status (die voor een minderheidstaal van groot belang is), maar ook dat er in de toekomst geen wetenschappers, schrijvers, docenten, enz. meer opgeleid worden. Kortom: het is een aanslag op het (inter)nationale immateriële culturele erfgoed dat de Friese taal vertegenwoordigt en is een verlies voor alle Nederlanders. De universiteit is alleen tot aanpassing van de voorgenomen regelingen bereid als er door andere verantwoordelijken (primair het Rijk) extra financiering komt.
De voor de hoofdvestiging verantwoordelijke bewindsman heeft tot nu toe niet laten weten maatregelen te willen nemen om de hoofdvestiging in stand te houden Dit was voor ons de aanleiding een petitie op te stellen, zie: www.redfrysk.nl. Binnen enkele weken zijn er een kleine 4050 handtekeningen gezet en dat zonder aandacht van de landelijke media. Ook zijn er een aantal prominente Friezen die hun steun hebben uitgesproken.
Foppe de Haan, voetbal coach
Lutz Jacobi, Tweede Kamer Lid, PvdA
Sander de Rouwe, Tweede Kamer Lid, CDA
Mary Looman-Struijs burgemeester Skarsterlân
Piet Adema, burgemeester Achtkarspelen
Anton Barske, burgemeester Stein
Jan Hoekema, burgemeester Wassenaar
Hans Konst, gedeputeerde provincie Fryslân
Arjen Versloot, hoogleraar vrije universiteit Amsterdam
Jouke van der Zee, Statenlid Fryslân, PvdA
Jos van der Horst, Statenlid Fryslân, SP
Ömer Kaya, Statenlid Fryslân, PvdA
Pieter Buisman, Statenlid Fryslân, PVV
Nynke Laverman, zangeres
De Nederlandse regering heeft een verplichting om de studie te behouden. Met deze steun in de rug wil men er alles op inzetten om de hoofdvestiging Friese taal en cultuur in stand te houden. Iedereen kan de petitie te tekenen op: www.redfrysk.nl