LEEUWARDEN – Als er wordt gedacht aan het behouden van de openbare orde, komt het werk van een politieagent of handhaver bij veel mensen in eerste instantie naar boven. Echter zitten hier veel meer onderdelen achter. Het behouden van de openbare orde is namelijk een van de belangrijkste taken van de overheid. Om dit te kunnen waarborgen, werken er elke dag veel mensen met verschillende beroepen voor de veiligheid en openbare orde van Nederland. Benieuwd wat voor mensen hierachter zitten en welke functie zij uitoefenen? Dit artikel geeft meer informatie welke beroepen dit zijn en welke opleiding het mogelijk maakt om ook aan de slag te gaan als ordebewaker.
Opleidingen en beroepen
Om de openbare orde en veiligheid in Nederland te waarborgen, zijn er verschillende mensen nodig met verschillende beroepen. Deze beroepen gaan gepaard met een voorgaande opleiding. Deze opleidingen verschillen van een korte cursus tot HBO- of Masterniveau, waar de focus vooral ligt op het praktisch leren.
Binnen deze opleidingen leer je de juiste keuzes te maken, je werk goed uit te voeren en de laatste wet- en regelgeving te kennen, om zo sterke adviezen te kunnen geven. Met een rol van toenemende verantwoordelijkheid op het gebied van veiligheid, is het belangrijk dat je gebruik kan maken van de vaardigheden die worden aangeleerd tijdens de opleiding. Zo bestaat er voor iedere functie binnen het domein openbare orde en veiligheid een passende opleiding en kan je bijvoorbeeld aan het werk als beleidsmedewerker of adviseur, juridisch adviseur of risicomanager.
Leerstof en vaardigheden
Tijdens de opleiding krijg je verschillende vakken om zowel kennis als vaardigheden op te doen. Wanneer je voor de overheid wilt werken, kan je bijvoorbeeld deelnemen aan trainingen rijksoverheid, om uiteindelijk binnen de overheid te werken aan de openbare orde en veiligheid. Tijdens de training krijg je kennis op het gebied van integrale veiligheid, crisismanagement, criminaliteitsbestrijding en bijzonder wetten. Binnen criminaliteitsbestrijding en ondermijning, krijg je praktische handvatten om tot een effectieve aanpak te komen. Je leert hierbij de risicogebieden te inventariseren en welke maatregelen er gedaan kunnen worden tegen criminele activiteiten. Daarnaast leer je samen te werken met diverse veiligheidspartners.
Kortom, zitten er een veelzijdigheid aan mensen op verschillende posities, om de orde en veiligheid te waarborgen in Nederland. Hierbij is het werk nooit hetzelfde en krijg je iedere keer weer te maken met verschillende situaties. Denk jij van Nederland een veiliger land te kunnen maken? Schroom dan niet en laat je omscholen.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.