LEEUWARDEN – Laserlassen is een hoogwaardig lasproces dat veel wordt gebruikt in de industrie. De methode is ideaal om materialen te lassen die moeilijk te lassen zijn met andere methoden en is constant onderhevig aan innovaties. Wat houdt laserlassen in, wat zijn de voordelen ervan en welke methoden zijn populair?
Twee soorten laserlassen
Wil je een (laser) lasapparaat kopen? Dan is het belangrijk om te begrijpen hoe deze werkt. Het laserlassen werkt door middel van een geconcentreerde laserstraal die wordt gericht op het materiaal dat wordt gelast. De laserstraal wordt geproduceerd door een speciale laserbron en kan worden aangepast om te worden gebruikt met verschillende soorten materialen. Het materiaal smelt en vormt zo een lasverbinding. Er zijn twee soorten laser lassen: diepgaand lassen en oppervlaktelassen. Bij diepgaand lassen smelt de laserstraal het materiaal volledig door, terwijl bij oppervlaktelassen alleen de bovenste lagen van het materiaal worden gesmolten.
Voordelen
Een van de grootste voordelen van laserlassen is de precisie die het biedt. Door de geconcentreerde laserstraal is millimeterwerk geen probleem. Dit zorgt voor een zeer nauwkeurige lasverbinding, waardoor het mogelijk is om de meest complexe ontwerpen te lassen. Doordat de laserstraal zeer geconcentreerd is en op hoge snelheid kan worden gericht, kan het lassen ook veel sneller worden uitgevoerd dan met andere methoden. Daarnaast is laserlassen perfect voor het lassen van materialen die moeilijk te lassen zijn met andere methoden. Dit komt omdat de laserstraal het materiaal op een zeer gecontroleerde manier smelt en zo een zeer sterke en nauwkeurige lasverbinding creëert.
Nieuwe ontwikkelingen
Er wordt constant vernieuwd binnen het laserlassen, voor zowel laserlassen met de hand als met een machine. Hier lichten we enkele technieken uit. Allereerst 3D-laserlassen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een beweegbare laserbron en een beweegbare werktafel om driedimensionale lasverbindingen te creëren. Hierdoor is het mogelijk om complexe vormen te lassen met een hoge precisie en kwaliteit. 3D-laserlassen wordt steeds vaker gebruikt in de productie van onderdelen voor de luchtvaart- en automobielindustrie.
Een andere opkomende techniek is hybride laserlassen. Deze techniek combineert laserlassen met een ander lasproces. Hiervoor gebruikt men bijvoorbeeld een Kemppi lasapparaat in combinatie met een laserlasapparaat. Dit maakt het mogelijk om lasverbindingen te creëren met een hogere kwaliteit dan met alleen laserlassen of het andere lasproces. Dit is populair in de scheepsbouw en de bouw van offshore-installaties.
Daarnaast bestaat fiberlaserlassen, welke gebruikmaakt van een fiberlaser en een hogere energieconversie-efficiëntie heeft dan conventionele lasers. Dit resulteert in een efficiënter lasproces en maakt het mogelijk om materialen te lassen die anders moeilijk te lassen zijn, zoals aluminium en koper. Fiberlaserlassen wordt steeds vaker gebruikt in de productie van consumentenelektronica. Naast vernieuwingen in handmatig laserlassen zijn robotlasersystemen opkomend. Door het gebruik van industriële robots kun je automatisch grote aantallen lasverbindingen produceren met een hoge precisie en kwaliteit. Robotlasersystemen worden steeds vaker gebruikt in de productie van motorvoertuigen.
De innovaties en nieuwe toepassingen binnen het laserlassen zijn niet te stoppen. Bedenk goed welke methode bij jouw werkzaamheden past.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.