De Grote Taaldag op de Mienskip: Het belang van lezen en meertaligheid · Foto('s): Eigen foto's
  Eigen foto's

De Grote Taaldag op de Mienskip: Het belang van lezen en meertaligheid

donderdag 26 september 2024

BUITENPOST – Woensdag vierde basisschool De Mienskip in Buitenpost de Grote Taaldag, een feest dat volledig in het teken staat van taal. De dag begon feestelijk op het schoolplein, waarbij de leerlingenraad de officiële opening van de Bibliotheek op School verzorgde. Tevens ontving de Mienskip met trots de hercertificering als drietalige school. Tijdens deze dag stond het vak taal centraal in alle klassen. Van lezen in een “leesslinger” tot een bezoek van kinderboekenschrijver Annet Jacobs en een voorstelling van Janneke Brakels – het was een dag vol taalplezier.

De Bibliotheek op School: Een bron van leesplezier

In samenwerking met de lokale bibliotheek wil de Mienskip het leesplezier en de leesmotivatie van leerlingen versterken. Het belang van lezen kan niet worden overschat: het bevordert taalvaardigheid, verrijkt de woordenschat en stimuleert de cognitieve ontwikkeling van kinderen. De “Bieb op School”-aanpak helpt scholen om hun doelen op het gebied van leesonderwijs te bereiken, met deskundige leesconsulenten, een breed en divers aanbod aan boeken en een omgeving die dagelijks uitnodigt tot lezen. Na de officiële opening heeft de gehele school tegelijkertijd aan elkaar voorgelezen uit – uiteraard – een nieuw boek uit onze collectie. Verder kwam schrijfster Annet Jacobs langs om in de groepen 5 tot en met 8 het leesplezier verder aan te wakkeren. Ze gaf de leerlingen een kijkje achter de schermen van het schrijverschap en beantwoordde hun vragen. Voor de jongere kinderen (groepen 1 tot en met 4) was er een vrolijke voorstelling van Janneke Brakels, waarmee de feestvreugde compleet werd.

Hercertificering drietalige school: Taal als brug naar de wereld

De Mienskip vierde vandaag ook de hercertificering als drietalige school. Deze erkenning onderstreept het belang van meertaligheid, waarmee leerlingen niet alleen hun taalvaardigheid in het Nederlands, Fries en Engels ontwikkelen, maar ook hun culturele bewustzijn. Meertaligheid biedt kinderen de kans om flexibel te denken en verschillende perspectieven te begrijpen. Albert van der Tuin (projectleider meertalig onderwijs) is enorm trots op de eigen methodiek die de school de afgelopen jaren heeft ontwikkeld: “Het actief gebruiken van de talen staat centraal, waarbij alles is gekoppeld aan realistische en betekenisvolle activiteiten. De leerlingen maken bijvoorbeeld een kookvlog in het Engels of Fries. Hierbij komen ook 21e eeuwse vaardigheden zoals creatief denken en ICT aan bod.” De Mienskip is door de jury zelfs genoemd als een heuse ‘voorbeeldschool’: een fantastisch compliment! De dag is passend afgesloten met Fryske sûkerbôle en Engelse drop – een heerlijke viering van zowel taal als cultuur.

Zo wordt op De Mienskip niet alleen het plezier in lezen gestimuleerd, maar ook de waarde van meertaligheid omarmd. Het geeft de leerlingen een stevige basis voor hun toekomst in een steeds internationaler wordende wereld.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
De Grote Taaldag op de Mienskip: Het belang van lezen en meertaligheid · Foto('s): Eigen foto's
De Grote Taaldag op de Mienskip: Het belang van lezen en meertaligheid · Foto('s): Eigen foto's
  Eigen foto's

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?