DOKKUM – In 2013 moest metaalverwerkingsbedrijf Prins Dokkum sluiten. Het bijna 75 jaar oude bedrijf werd overgenomen door een groot Europees concern met daarachter een investeringsbedrijf. Het personeel kreeg aanvankelijk collectief ontslag zonder sociaal plan. Er volgde een staking, waarin de vrouwen van de metaalarbeiders een voortrekkersrol speelden. Een unicum in het Noorden. FryslânDOK maakte in 2014 een documentaire over deze bittere geschiedenis. Hoe kijken we 10 jaar later hier op terug? Wat is het grotere plaatje? En wat is de impact op de ontslagen mensen geweest?
Sierdjan Koster, hoogleraar en economisch geograaf aan de Rijksuniversiteit Groningen schetst het beeld van overnemers door een verre partij die geen binding met de regio heeft, met behulp van een investeringsmaatschappij die alleen geïnteresseerd is in de winst die er uit een bedrijf te halen is. Casinokapitalisme noemt hij het. Bij de vakbondsman Frans Strolenberg knaagt het nog altijd dat hij niet meer heeft kunnen betekenen. “We hadden deze zaak kunnen winnen.” Oud-Prins werknemers Taede Wielstra blijft bij zijn uitspraak van tien jaar geleden: “It jild wint altyd.”
Annet Huisman, documentairemaker van Prins Dokkum: “Het blijft een pijnlijk en relevant verhaal, waar mensen mee hebben moeten dealen en dat onze aandacht verdient. Maar het is ook de sociale geschiedenis van Dokkum, van de regio. En bovendien: de geschiedenis herhaalt zich, denk aan Batavus Heerenveen.”
Première in samenwerking met Theater Sense en Filmhuis Dokkum
Locatie: Theater Sense, Hogedijken 18-2, Dokkum. Datum: Donderdag 28 maart – 20.00 uur. Tijd: 20.00 uur, Q&A na afloop, De toegang is gratis. FryslânDOK ‘Prins Dokkum’ te zien: Zaterdag 30 maart 15.30 uur NPO2 (herhaling zondag 31 maart 13.20 uur), Zondag 31 maart Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling elk uur), FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld.