De combinatie honden en sterren · Foto('s): Waatze Kerkstra
  Waatze Kerkstra

De combinatie honden en sterren

zondag 19 juli 2015

We hebben er zelfs een Latijnse naam voor; diēs caniculārēs oftewel de hondsdagen. Deze ongeveer vier weken durende periode van 20 juli tot en met 20 augustus kenmerkt zich door zijn meestal uitermate warm en vooral natte karakter. Men is graag van mening dat de hondsdagen refereren naar een periode van bederfelijkheid en onvruchtbaarheid. Toch zullen we, als we zijn ware oorsprong willen achterhalen ons moeten richten op de sterren.

Dat weer en sterrenkunde vaak hand in hand gaan is bekend. Eigenlijk is dat ook niet zo vreemd als men nagaat dat de aller-vroegste sterrenkundigen niet over het geavanceerde waarneemapparatuur zoals die van tegenwoordig beschikten. Men was alleen in staat de sterren te volgen in hun banen langs de hemel en ze te rangschikken. Selecte groepjes wetenschappers begonnen de sterren met elkaar te verbinden zodat er afbeeldingen zichtbaar werden, afbeeldingen zoals die van een beer, een stier, tweelingen en een hond.

Op deze manier werden er maar liefst achtentachtig sterrenbeelden gezien! Nu is het ons om deze hond te doen, of beter gezegd… zijn kop. De kop van het sterrenbeeld de Grote Hond word gevormd door de helderste ster zichtbaar op het noordelijk halfrond. Deze ster Sirius, word ook wel de hondsster of in het Engels ‘the ‘watchdog’ genoemd. Hij is zo helder dat de oude Romeinen zelfs dachten dat de aarde een deel van zijn warmte van haar ontving. Geleerden zagen dat naarmate het warmer werd, deze ster steeds later op kwam.

Toen de zomer op zijn warmst was, bleek Sirius helemaal niet meer zichtbaar te zijn. Sirius en de zon kwamen nu tegelijkertijd op, en dat reflecteerde zich in een bundeling van warmtebronnen waardoor de zomer zijn warmste punt had bereikt! Voor de oude Egyptenaren daarentegen vielen de hondsdagen samen met het overstromen van de rivier de Nijl. Deze natste periode vond elk jaar plaats zo’n vijftien dagen nadat Sirius weer zichtbaar was. Maar het waren niet alleen de oude beschavingen die zich bezighielden met de hondsdagen, nog steeds op verschillende plaatsen in de wereld worden honden bij het niet meer waarnemen van de ster Sirius gemuilkorfd uit vrees voor hondsdolheid.

Oogsten worden uitgesteld omdat men bang is dat het gewas anders zal vergaan, vissers blijven thuis want de vis laat zich tijdens de hondsdagen niet vangen en zelfs wonden worden niet verbonden omdat anders de wond zal gaan ontsteken. Uiteraard hebben de hondsdagen niets te maken met het weer, dieren of ziekten. De hondsdagen zijn niet meer dan een aanduiding voor het visueel waarnemen van de ster Sirius. Het veranderende weertype in deze periode heeft alles te maken met de hoek waaronder de aarde beschenen word door de zon.

Tijdens de hondsdagen krijgt het aardoppervlakte een maximaal aantal aan zonnestralen te voorduren waardoor de temperatuur gaat stijgen, water gaat verdampen en wolken uitbundig gaan groeien met als gevolg een warm en nat weertype. Weer of geen weer, Sirius zal na 21 augustus gewoon weer aan de hemel prijken en net als elk jaar zullen ook volgend jaar weer de hondsdagen plaatsvinden. En wilt u weten wat het weer na de hondsdagen zal gaan doen? Houd dan in uw achterhoofd dat wanneer de hondsdagen komen met veel regen, dan komen we slechte tijden tegen, maar komen de hondsdagen helder en klaar, verwacht dan maar een gunstig jaar!

(C) Tekst: Feddrik van Dellen

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?