Afgelopen weekend was Albert Hendriks van Friesland Holland Tourist Information te gast in de Weekend Nieuwsshow van Streekomroep RTV NOF. Hij kwam daar zijn artikel toelichten met kritiek op de gang van zaken rondom het toerisme in onze regio. Hendriks vindt dat Noordoost Friesland zich volkomen ten onrechte steeds bestempeld als een probleemregio. Michael Konieczek van Stichting de Anjumer Molen laat in een reactie weten grotendeels aan te willen sluiten bij het verhaal Hendriks.
Noordoost Friesland is zeker kerngezond. Dat bewijzen de cijfers in de grafieken uit de bijlage (zie afbeelding). Het bezoekersaantal loopt ieder jaar gestaag op met uitzondering van 2012, toen onze molen werd gerestaureerd. Hoewel ik de beeldspraak met “neersabelen, ISIS, onthoofding en KKK” (krimp, kommer en kwel) ietswat kort door de bocht vind, moet ikzelf toch melding maken van een tsunami van toeristen. Mede dankzij FrieslandHolland komen er meer, van verder weg. Vakantiemaand augustus is nooit eerder zo druk geweest. Zo’n beetje de helft van onze bezoekers komen vanuit Landal Greenparks Esonstad. Dat geeft ons Toeristisch Info Punt een redelijk zuivere meting. Van alle bezoekers is 40% Duits, 40% Nederlands, 10% Belgisch, 2% Frans, 2% Amerikaans, 2% Canadees, 2% Pools, 1% Russisch, 1% Engels en enkelen uit Azië.
VVV-exit
Dat VVV Lauwersland onthoofd zou zijn door bestuurders van 8 Friese gemeenten is niet geheel correct. Het waren de ondernemers zelf, incluis mijzelf, die tijdens de gemeentelijke bijeenkomsten de VVV hadden afgebrand. En terecht, want de VVV deed niets waarvoor niet extra voor moest worden betaald, maar de ondernemers moesten wel grote sommen toeristenbelasting betalen. Verder werd voor de VVV de noodzaak groter om de regio’s te vergroten, omdat er per gemeente door jaarlijkse bezuinigingen minder subsidie werd verstrekt. Zo bleef het totale subsidiepotje op peil om de salarissen te kunnen blijven betalen van de top. Jawel, zo was de molen in Anjum in de zeventiger jaren het (eerste) VVV hoofdkantoor van Friesland en Groningen. Opererend met louter vrijwilligers. Al gauw kwamen er door fusies in de tachtiger jaren kantoren bij en degradeerde ons hoofdkantoor tot agentschap. De nieuwe hoofdkantoren werden bestuurd door directeuren, boekhouders en het werk bleef over voor. . . de vrijwilligers! Eind 2009 kwamen de twee directeuren vanuit Dokkum naar ons VVV agentschap, om ons mede te delen dat ons kantoor moest sluiten, want wij (vrijwilligers) zouden te oubollig en te duur zijn. Per 1 januari 2010 zou in Esonstad, 2 km. verderop, het nieuwe VVV agentschap worden geopend binnen de receptie van Landal Greenparks Esonstad. Sinds 2005 was bij ons al bekend dat er in de gemeente vreselijk werd gelobbyd om de VVV te integreren in het prestigeproject Esonstad, dus stonden wij per 1 januari 2010 al klaar voor een doorstart als Toeristisch Info Punt in de Anjumer molen. Misschien werden we daarom niet uitgenodigd om samen met de koningin op 26 maart 2010 het 125-jarig jubileumfeest van VVV Nederland bv te vieren in Valkenburg.
RMT: nieuw oud zeer?
Tijdens de laatste vergadering van Markant Friesland-leden, bleek dat iedereen al schriftelijk was ingelicht door de nieuwe stichting Regio Marketing (RMT). Behalve wij, stichting ‘De Anjumer Molen’. Bij navraag bleek dat de ‘Spin’ (aanjager) van RMT, een dame werkzaam in Esonstad te zijn, die kennelijk niet weet dat er 2 km. verderop in Anjum, een succesvol toeristen kantoor is. Toevallige coïncidentie of angst voor concurrentie? Ook van de gemeente Dongeradeel geen mededeling of vragen gekregen over een alternatief voor de VVV. Had het Toeristsch Info Punt Anjum in 2010 haar bestaansrecht bewezen; bereid ik me nu vast voor op de volgende aanslag op ons bestaansrecht.
Toch probleemregio?
Notabene door ondernemers opgericht, gaat RMT voor een (Brussel?-) subsidie van 8 ton. De gemeente verstrekt jaarlijks 5 ton aan subsidies, waarvan een paar ton gaan naar de musea die ook toeristische info moeten gaan verstrekken. Het ene na het andere “samenwerkingsverband” popt op, gebaseerd op subsidies en zelf gecreëerde elitebaantjes voor een paar jaar. Resultaat is dat de ene subsidie de andere opheft door valse concurrentie en er uiteindelijk niet eens meer een vrijwilligers organisatie overblijft. Hoezo geen traumazwachtel! Ik zal eens goed nadenken of ik niet al die zwaar gesubsidieerde “samenwerkingsverbanden” overboord moet gooien en dat onze vrijwilligersorganisatie zelfstandig verder gaat met serieuze zelfstandige partners als FrieslandHolland.
Michael Konieczek, secr./ penningmeester
Stichting ‘De Anjumer Molen’
Toeristisch Info Punt (TIP)