FEANWALDEN – Dinsdag heeft het college van Dantumadiel haar raadsleden, de aanvrager en omwonenden van de Swette 3C, plaatselijk belang en de ondernemersvereniging op de hoogte gebracht dat het bedrijf RVN (Rubber Verwerking Nederland) zich mag vestigen in Feanwâlden. De aanvraag moest worden getoetst aan het geldende bestemmingsplan ‘Veenwouden-Zuid’ van 1993. Dit bestemmingsplan staat de vestiging van een dergelijk bedrijf toe.
Het college geeft aan dat ze zich zorgen maakt over de vestiging van RVN. Dit gezien de risico’s die dit soort bedrijven met zich meeneemt. Het college ziet echter geen gegronde reden om te weigeren. In het ontwerp bestemmingsplan ‘Feanwalden Súd’, dat binnenkort ter besluitvorming naar de raad gaat, zijn de kaders veel preciezer. Hierdoor kunnen de risico’s meer worden beperkt. Op basis van dit ontwerp kan het bedrijf voor de aangevraagde bedrijfsactiviteiten zich ook vestigen op het perceel De Swette 3c. De gebruiksregels van het ontwerp bestemmingsplan ‘Feanwâlden – Súd’ staan dat niet in de weg. Echter, het bouwplan moet dan wel worden aangepast. Dit heeft onder andere met bouwhoogte te maken.
De raad heeft eerder het conceptbestemmingsplan ‘Feanwalden Súd’ al vastgesteld.
Dit heeft van 7-5 t/m 17-6-2020 ter inzage gelegen. Het college zag dat daarin de kaders veel preciezer waren en wilde en mocht dit niet negeren. Het college moest daarom besluiten om op het nieuwe bestemmingsplan te wachten en heeft dit de aanvrager ook laten weten.
Echter, inmiddels blijkt dat het wachten op het nieuwe bestemmingsplan wettelijk niet mogelijk is.
Hiervoor blijkt een termijn van 12 weken te moeten worden aangehouden en deze termijn is in september 2020 al verstreken. De aanvraag mag daardoor alleen aan het geldende bestemmingsplan ‘Veenwouden-Zuid’ worden getoetst en daar voldoet het aan. Omdat termijnen daarvan ook zijn verstreken is de vergunning van rechtswege verleend. Het college kan echter niet anders dan de van rechtswege ontstane omgevingsvergunning te verstrekken en dit bekend te maken.
Daarna begint wel een bezwarentermijn, waar belanghebbenden bezwaar kunnen maken.
Het bezwaar wordt dan behandeld in de bezwarencommissie. Deze commissie geeft advies aan het college. Dit advies wordt betrokken in de heroverweging die het college, naar aanleiding van de ingediende bezwaren, moet doen. De heroverweging kan leiden tot 1. het in stand laten van de vergunning; 2. een aanpassing daarop of 3. het niet verstrekken daarvan. Zolang mag nog geen gebruik worden gemaakt van de vergunning. Tegen de heroverweging van het college staat beroep bij de rechtbank open. Als de rechtbank uitspraak heeft gedaan, is daartegen hoger beroep mogelijk bij de Raad van State te Den Haag.