DAMWALD – Na jaren van bezuinigingen en bevriezen van investeringen, kan de gemeente nu voorzichtig weer geld gaan uitgeven. Dat blijkt uit de begroting voor volgend jaar, die in oktober in de gemeenteraad wordt besproken.
Wethouder Rommy Kempenaar van Financiën: “Dantumadiel heeft een aantal lastige jaren achter de rug. Er was financieel nauwelijks ruimte voor nieuw beleid. Nu schrijven we weer zwarte cijfers en ook op de langere termijn lijkt daar geen verandering in te komen.
Dantumadiel profiteert van de nieuwe verdeling van het gemeentefonds
Een gemeente betaalt een deel van haar uitgaven uit het gemeentefonds. Dit geld krijgt zij van het rijk. Het fonds wordt vanaf 2023 anders over de gemeenten verdeeld. In tegenstelling tot veel andere gemeenten pakt dit voor Dantumadiel goed uit. Het voordeel loopt op tot ongeveer 1,5 miljoen euro.
College wil voorzieningen op peil brengen en houden
Er is extra geld begroot voor de uitbreiding van schoolgebouwen, de sporthal in Feanwâlden en het sportbeleid in het algemeen. Ook wil het college de woningbouw een boost geven en extra maatregelen nemen op het gebied van duurzaamheid. “Maar het belangrijkste speerpunt van het college is om zoveel mogelijk samen met inwoners, ondernemers, instellingen en de gemeenteraad op te trekken. Met elkaar bepalen we de plannen, bovendien willen we de belastingen zo laag mogelijk houden.” nuanceert wethouder Kempenaar.
Ook zijn er voor Dantumadiel komend jaar een aantal extra uitdagingen
Op 1 januari 2024 stopt de ambtelijke samenwerking tussen Dantumadiel en buurgemeente Noardeast-Fryslân. “Komend jaar staat daarom in het teken van de bouw van een nieuwe, robuuste zelfstandige organisatie met als hoofddoel het zo optimaal mogelijk bedienen van onze inwoners.”
De wereld is groter dan alleen Dantumadiel
Wethouder Kempenaar beseft heel goed dat er ontwikkelingen in de wereld plaatsvinden die alles in een ander perspectief zetten. De cijfers in de begroting laten een positief beeld zien, maar de wethouder benadrukt dat de gemeente zuinig en verstandig met haar financiën moet blijven omgaan. “We weten nog steeds niet óf en met hoeveel geld het rijk de gemeenten tegemoet gaat komen in bijvoorbeeld de structurele kosten voor de jeugdzorg. En de energiecrisis raakt ook onze huishoudens. Daar kunnen we onze ogen niet voor sluiten.”