Sinds januari 2017 is er in Friesland 196 keer gebruik gemaakt van het HartslagNu-systeem. Dat houdt in dat er vaker dat één per dag een oproep wordt verstuurd door de Meldkamer Noord-Nederland. De 196 verstuurde oproepen hebben in 2.377 gevallen de reanimatie-burgerhulpverlener opgeroepen direct naar het slachtoffer te gaan. De overige meldingen (2.357) stuurde de burgerhulpverleners via een AED naar het slachtoffer.
Oproepen in de regio
In de regio ‘leidt’ Gemeente Ferwerderadiel met 4 oproepen in de afgelopen zes maanden. In de gemeenten Ameland, Dantumadiel, Dongeradeel en Kollumerland c.a. zijn er in het afgelopen half jaar, drie oproepen gedaan vanuit de meldkamer. Op Schiermonnikoog moesten de burgerhulpverleners via HartslagNu zich een keer naar een slachtoffer snellen. Van de overige gemeenten in Friesland kunt u hier de aantallen vinden.
Geen AED opgeroepen
Opmerkelijk is dat er in 29 gevallen geen AED opgeroepen kon worden. Dit omdat er geen AED beschikbaar is gesteld op het tijdstip van de oproep. Veel AED’s hangen nog steeds binnen, waardoor deze na sluitingstijd van het (kantoor)pand niet meer beschikbaar zijn. Door de aanschaf van een AED-buitenkast kan een AED 24/7 bereikbaar worden gemaakt.
Groei van HartslagNu
Dat er steeds meer mensen zich aanmelden als reanimatie-burgerhulpverlener is een goed teken. Steeds meer mensen raken bekend met het oproep-systeem van HartslagNu. Momenteel zijn er ruim 8.000 reanimatie-burgerhulpverleners actief in Friesland. Ook hebben 789 AED-beheerders hun AED beschikbaar gesteld voor de burgerhulpverleners. De groeiende interesse om ook mee te doen zal zorgen dat deze lijn verder zal groeien.
Bron: Fryslân Hartveilig