D66-Kamerleden stellen Kamervragen over Fries taalverbod van Westereender in de gevangenis · Foto('s): RTV NOF (archieffoto)
  RTV NOF (archieffoto)

D66-Kamerleden stellen Kamervragen over Fries taalverbod van Westereender in de gevangenis

donderdag 24 oktober 2024

DE WESTEREEN – “Hiel kwealik,” noemen D66-Kamerleden Jan Paternotte en Joost Sneller het dat een gedetineerde uit De Westereen niet met zijn eigen dementerende beppe in het Fries mocht bellen. Ze vragen opheldering aan minister Uitermark van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Struycken van Rechtsbescherming zo laat de persvoorlichter van D66 Sjirk Eildert Bruinsma weten.

De gedetineerde zijn telefoongesprekken kwamen onder verscherp toezicht te staan omdat hij te lang belde naar onbekende nummers. Hem werd daarbij opgelegd alleen Nederlands te spreken, omdat de penitentiaire inrichting (PI) in Arnhem geen afspraken had met Friese tolken. Had de gedetineerde Spaans gesproken, dan was dat waarschijnlijk wel mogelijk geweest. “Het is natuurlijk vervelend voor de gevangenis als een gedetineerde te lang belt en daarom onder toezicht komt te staan, maar het is geen reden om iemands taalrechten te beperken,” aldus Paternotte.

Paternotte vindt het “hiel kwealik” dat de gedetineerde vervolgens gestraft werd voor het Fries praten. Volgens de PI kon de gedetineerde ook Nederlands, dus had hij dat moeten spreken. Paternotte vervolgt: “Je vraagt ook niet aan een Nederlandstalige gedetineerde om Engels te praten met zijn oma, ook als ze dat beide prima kunnen. Het Nederlands en Fries zijn gelijkwaardige rijkstalen, dan moet je ze ook zo behandelen.” Het D66-Kamerlid wijst daarbij op het feit dat de grootmoeder van de gedetineerde beginnend dementerend was en niet of nauwelijks Nederlands verstaat. “Dan zit je als PI dus hartstikke fout.”

Collega-Kamerlid en D66-woordvoerder juridische zaken Joost Sneller valt zijn collega bij: “Friezen moeten gewoon onderling Fries kunnen spreken. Het is uit den boze dat een gedetineerde daarvoor een disciplinaire straf krijgt.” De twee Kamerleden vragen opheldering van de verantwoordelijke bewindspersonen voor het Fries en voor rechtsbescherming. Ook willen ze de antwoorden zowel in het Nederlands als het Fries. “Friezen willen ook graag weten hoe dit zit. Daarom willen we ook dat de antwoorden in het Fries beschikbaar zijn voor iedereen die liever het Fries gebruikt,” aldus Sneller. De Kamerleden vragen de bewindspersonen onder andere of zij het met de D66’ers eens zijn dat de taalrechten van een gedetineerde die de ene rijkstaal gebruikt niet minder mogen zijn dan bij de andere rijkstaal.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?