TYTSJERKSTERADIEL – Het Cuypersgenootschap hoopt dat gemeente Tytsjerksteradiel werk maakt van een lijst met gemeentelijke monumenten. Jaren geleden is daar al onderzoek voor gedaan, maar vervolgens is daar nog niets van terechtgekomen schrijft Omrop Fryslân.
De stichting heeft een brief naar het college en de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel gestuurd. Het Cuypersgenootschap zet zich als stichting in voor het behoud van oud cultuurgoed in Nederland. In 2016 heeft gemeente Tytsjerksteradiel 147 objecten geselecteerd die in aanmerking komen voor een gemeentelijke monumentenlijst, zo schrijft de stichting. Maar uit navraag van het Cuypersgenootschap bleek dat er nog steeds geen monumenten zijn aangewezen.
“Monumentenbeleid tot stilstand”
“Dit is zorgelijk”, schrijft de stichting aan het gemeentebestuur. “Het monumentenbeleid is tot stilstand gekomen.” De landelijke monumentenorganisatie vraagt Tytsjerksteradiel daarom om de adressen toch aan te wijzen als monument. Op de selectielijst staan verschillende pastorieën, boerderijen, scholen en Woudhuisjes. Het oudste gebouw op de lijst stamt uit 1727, de meest recente gebouwen komen uit de jaren 1930.
Volgens het Cuypersgenootschap is de selectie gedaan op basis van zorgvuldig onderzoek. “De panden illustreren op fraaie wijze de rijke historie van de gemeente en zijn door hun uitstraling en karakter ook veelal beeldbepalend.” Sloop kan dreigen Juist deze historische gebouwen maken de dorpen in de gemeente zo aantrekkelijk. Maar zonder formele bescherming kunnen de gebouwen worden gesloopt. De gemeente heeft geen bevoegdheid om een sloopmelding te weigeren, dit kan alleen met een monumentenstatus. In Tytsjerksteradiel is er geen gemeentelijk voornemen om de panden voor te dragen voor bescherming, zo moet de stichting constateren.
Fryslân telt meer dan 4.300 Rijksmonumenten, verspreid over alle gemeenten. Maar niet alle Friese gemeenten hebben gemeentelijke monumenten aangewezen. De Rijksmonumenten zijn van nationaal belang, gemeentelijke monumenten van lokaal of regionaal belang. Op grond van een gemeentelijke monumentenverordening (gebaseerd op de Erfgoedwet) kunnen dergelijke objecten op een monumentenlijst worden gezet.