Donderdag introduceerde Herberg de Waard van Ternaard het culinaire speciaalbier ‘Chef Mike’. Het bier is ontwikkeld door chefkok Michael Roest samen met brouwerij De Kroon op Leeuwarden. Het bier is gebrouwen met vers zeevenkel uit het waddengebied.
Na een kort openingswoord door chefkok Michael Roest was het woord aan de Friese culinaire kok Reitse Spanninga. Deze blikte terug op onder andere het spreekwoord ‘bier na wijn geeft venijn en wijn na bier geeft plezier’ Dit oude spreekwoord gaat een heel terug in de tijd, net als het ontstaan van bier. Ulco de Jong van brouwerij De Kroon op Leeuwarden sprak daarna ‘Vroeger had men alleen water, om de dorst te lessen, en dit was meestal ook nog smerig water.’ Om dit water schoon te krijgen werd het verwarmt.
Dit proces van verwarmen wordt ook gebruikt bij het brouwen van bier, door toevoeging van granen en hop krijgt men bier. En zo kwam het dat er veel bier werd gedronken in de dagelijkse omgang. Vroeger werd er op deze manier veel verschillende soorten, eigen ‘zeg maar plaatselijke bieren gebrouwen’. Reitse Spanninga ‘elk dorp had toen een eigen brouwerij, zo iets zou mooi zijn dat het nu ook weer zou kunnen; ‘elk dorp zijn eigen bier gebrouwen naar eigen smaakbeleving’.
Eerste fles ontkroond
Na deze woorden werd het eerste fles ‘Çhef Mike’ bier uitgeschonken en geserveerd aan Reitse Spanninga en Ulco de Jong. Hierna werd met de aanwezigen geproost op en met het speciaal bier ‘Chef Mike’. De eerste recensies waren lovend ‘fris’, ‘lekkere aroma’. Tijdens het proosten werd er een bijpassend gerecht geserveerd.
10 jaar Herberg de Waard
Aanleiding voor de ontwikkeling is het tienjarig bestaan van de Herberg. Voor de ontwikkeling van Chef Mike is ruim een jaar uitgetrokken. Michael Roest, ‘We zochten een ingrediënt die iets Ternaard eigen had’. Ternaard staat bekend om de aardappelteelt en daar werd dan ook op ingezet, ‘maar dit bleek tocht niet een geschikt product om bier van te brouwen’. Michael Roest ‘er was zelf al een naam bedacht voor het aardappelbier’. Na even verder kijken werd er in de Waddenzee gezocht naar een ingrediënt. Hier kwamen ze heren bij Zeevenkel tegen en dit bleek een goede keus te zijn. Het resultaat is een culinair bier dat goed past bij de pure en smaakvolle gerechten van de Herberg. Het Zeevenkel geeft het bier een uitgesproken eigen aroma en smaak.
Exclusief verkrijgbaar
Chef Mike is in een kleine oplage van 200 gebrouwen en exclusief verkrijgbaar bij Herberg de Waard van Ternaard. Op donderdag 30 november werd het eerste flesje Chef Mike feestelijk geopend door de bekende Friese culinaire gastheer Reitse Spanninga.