Corona-uitbraken zorgen voor zorgen op scholen · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Corona-uitbraken zorgen voor zorgen op scholen

maandag 24 januari 2022

DE WESTEREEN – Steeds meer scholen in de regio hebben problemen met de bezetting van het onderwijzend personeel. Maandag werd al bekend dat het CSG Liudger in Burgum vrijwel volledig is overgestapt op online onderwijs. Ook CBS de Boustien in De Westereen is getroffen door vele gevallen van corona onder kinderen en personeel, zo blijkt uit een brief aan ouders van de basisschool. 

Op advies van de GGD zitten minimaal vijf groepen in quarantaine. De groepen die wel nog op school zijn moeten extra alert zijn, het doen van zelftesten helpt daarbij, aldus de school. Ook enkele leerkrachten hebben positief getest, daardoor ontstaat er krapte en bestaat de kans dat er groepen naar huis moeten worden gestuurd. Een algemeen lerarentekort en tekort aan invallers noopt de Boustien wellicht tot deze maatregel. Ouders wordt gevraagd hier rekening mee te houden.

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert dat kinderen tot en met 12 jaar niet meer in quarantaine hoeven als ze in contact zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus en zelf geen klachten hebben. Dat staat in het laatste advies van het OMT, dat vanavond naar de Tweede Kamer is gestuurd.Kinderen tot en met 12 jaar moeten wat het OMT betreft alleen thuisblijven bij klachten en zich dan laten testen. Ook adviseert het OMT om gedurende tien dagen na het laatste contact met de besmette persoon contact met ouderen of kwetsbaren te vermijden.

Nu is het nog zo dat een hele schoolklas in quarantaine moet als drie kinderen besmet zijn. Daardoor zitten veel klassen verplicht thuis. Vanuit het onderwijs klonk daarom de roep om versoepelingen in het quarantainebeleid voor kinderen. Het OMT gaat daar dus in mee, maar vindt dat de GGD nog wel in bepaalde gevallen moet kunnen besluiten om uit voorzorg bij een uitbraak een groep naar huis te sturen. Het OMT adviseert verder dat het quarantainebeleid wordt versoepeld voor kinderen tussen de 13 en 18 jaar oud.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?