LEEUWARDEN – Voor de tweede week op rij is het aantal coronabesmettingen in Fryslân gedaald. De 597 positieve tests waren bijna een derde minder dan een week eerder. Onder basisscholieren was de afname het grootst. Vanwege de versoepelingen die zaterdag ingaan, is de GGD alert: in juli leidde dit tot een snelle piek aan besmettingen, die maar langzaam wegebde.
De daling van het aantal besmettingen in Fryslân is vergelijkbaar met het landelijk beeld. Fryslân heeft – omgerekend per 100.000 inwoners – niet langer het hoogste besmettingscijfer van Nederland. Wel kleurt Fryslân op de Europese coronakaart samen met Flevoland en Zuid-Holland als enige Nederlandse provincies nog rood. Er waren de afgelopen week in de provincie nog drie clusters van meer dan tien besmettingen, met als hoogste aantal 14 positief getesten.
Hoewel de weekcijfers omlaag gaan, kijkt GGD Fryslân met enige zorg naar versoepelingen die morgen ingaan. De laatste dagen lopen de positieve aantallen niet meer terug. Het vindpercentage – welk deel van de getesten positief is – begint weer te stijgen. In de horeca zijn alweer enige clusters gesignaleerd, net als bij enkele dorpsfeesten. Het is mede een reden waarom Noardeast-Fryslân deze week relatief gezien de hoogste besmettingscijfers van het land heeft.
Bovendien is de handhaving van het gebruik van het coronatoegangsbewijs nog een punt van aandacht. Niet alle horecagelegenheden zitten hier op te wachten, niet overal zijn voldoende handhavers. Vanuit medisch oogpunt ziet de GGD hier het risico opduiken dat er net als in juli een nieuwe piek in het aantal besmettingen kan komen. Vandaar dat de oproep blijft om bij klachten naar de teststraat te gaan en het coronatoegangsbewijs te gebruiken waar dit nodig is.
Vaccinatiegraad hoger
De vaccinatiecijfers per gemeente liggen iets hoger dan eerder is aangegeven. Dit komt doordat de Janssen-vaccinaties nog niet volledig in de cijfers waren verwerkt. Waar van andere coronavaccins twee inentingen nodig zijn, is van Janssen één prik voldoende. Ook de groep die corona al heeft doorgemaakt en daardoor slechts één prik nodig heeft, was deels niet meegenomen. Van alle 570.000 Friese twaalfplussers is iets meer dan 75 procent nu volledig gevaccineerd, 3 procent meer dan eerder was gemeld.
De Friese vaccinatiegraad blijft iets achterlopen op het landelijke cijfer. Dit komt vooral door minder prikken bij de leeftijdsgroep 26 tot 35 jaar. GGD Fryslân probeert op diverse manieren de vaccinatiedrempel te verlagen. Komende week starten de vorige week aangekondigde prikangst-dagen in Sneek.
Uit cijfers van het RIVM en ziekenhuizen blijkt dat het vooral ongevaccineerden zijn die nu nog besmet raken en hiervan gevolgen ondervinden. Gevaccineerden kunnen het virus bij zich dragen maar besmetten nauwelijks andere gevaccineerden of ongevaccineerden.
Vaccinaties stabiel
Het aantal vaccinaties lag de afgelopen week op het niveau van vorige week. Waar toen sprake was van een toename na de persconferentie van het kabinet, is die niet verder doorgezet. Met de 4841 prikken van deze week zijn nu door de GGD 708.367 vaccins gegeven aan inwoners van Fryslân.
Het prikken zonder afspraak nam iets toe. Van 1389 vorige week naar 1502 deze week. Afspraakloos vaccineren is mogelijk op de vier vaste locaties in Drachten, Heerenveen, Leeuwarden en Sneek, tot een uur voor sluitingstijd.
De vaccinatiebus blijft eveneens de mogelijkheid bieden om een prik zonder afspraak dichtbij huis te halen. De komende week staat de bus in Holwerd (zaterdag 25 september), Opeinde (maandag) Workum (dinsdag), Gorredijk (woensdag), Oosterwolde (donderdag) en Burgum (vrijdag).
Derde prik
Komende maand kunnen mensen met een ernstige afweerstoornis een extra prik krijgen tegen corona. Voor hen zijn twee prikken mogelijk niet voldoende doordat hun afweersysteem minder afweerstoffen aanmaakt. Wie hiervoor in aanmerking komt, krijgt vanaf 6 oktober een uitnodiging. Vaccineren gebeurt met Pfizer en Moderna, ook als men eerder een ander vaccin heeft gehad.
Basisscholen
In de basisscholen liep het aantal besmettingen terug van 176 naar 67. Het aantal tests in die leeftijdsgroep is meer dan gehalveerd. Sinds afgelopen maandag hoeven bassischolen geen hele klassen meer naar huis te sturen als een leerling besmet is. Dit gebeurt alleen nog met de kinderen met wie ze in hun besmettelijke periode het meeste contact hebben gehad. Hierdoor zijn er ook minder tests nodig om op de vijfde dag uit quarantaine te kunnen.
Of het aantal besmettingen daadwerkelijk sterk daalt op de scholen, is nog de vraag. Door er veel minder testen zijn, vindt de GGD minder besmettingen. Bij vrijwel alle scholen ging het deze week om enkele besmettingen. Eén basisschool kende tien of meer positieve leerlingen en leerkrachten. In het voortgezet onderwijs daalde het aantal positieven licht, van 141 naar 123.
De cijfers
De afgelopen week zijn 6201 coronatesten afgenomen bij inwoners van Fryslân. Een week eerder waren dit er 8037. In totaal zijn nu 539.106 tests door Friezen bij de GGD gedaan.
De 597 besmettingen van deze week (vorige week 872) brengen het totaal aan Friese positieve tests op 53.433 In de afgelopen zeven dagen zijn zes ziekenhuisopnames gemeld aan GGD Fryslân. Even veel als vorige week. Er zijn geen sterfgevallen doorgegeven bij de GGD.
Gemeenten
In vrijwel alle gemeenten daalde het aantal besmettingen. In Noardeast-Fryslân en Tytsjerksteradiel was sprake van een stijging met zo’n 30 procent.
De gemeentelijke besmettingscijfers (tussen haakjes vorige week): Noardeast-Fryslân 123, (97), Leeuwarden 88 (156), Heerenveen 50 (117), Súdwest-Fryslân 59 (94), Smallingerland 49 (75), Waadhoeke 42 (49), Dantumadiel 38 (68), Tytsjerksteradiel 36 (26), Achtkarspelen 35 (40), De Fryske Marren 25 (53), Opsterland 21 (48), Weststellingwerf 12 (13), Ooststellingwerf 7 (23), Harlingen 6 (7), Terschelling 5 (5), Ameland 1 (0), Schiermonnikoog 0 (1) en Vlieland 0 (0).