“Confrontatiezoekers verstieren de boerenprotesten”, zegt boer André de Haan · Foto('s): Omrop Fryslân/ANP
  Omrop Fryslân/ANP

“Confrontatiezoekers verstieren de boerenprotesten”, zegt boer André de Haan

maandag 11 juli 2022

EASTERMAR – Het geweld bij de boerenprotesten komt niet bij boeren vandaan, zegt actievoerder André de Haan uit Eastermar. Hij is niet blij met het geweld. Volgens hem worden de acties gekaapt door mensen die uit zijn op een confrontatie, vertelt hij tegen Omrop Fryslân.

Er komt alleen een einde aan de acties van boeren als het kabinet de stikstofplannen van tafel haalt en toezegt dat het met belangenorganisaties om tafel gaat. Zo niet, dan wordt het nog een lastige zomer. Dat zegt actievoerder en boer André de Haan uit Eastermar.

De Haan is niet te spreken over het geweld dat op een aantal plekken rondom de acties heeft plaatsgevonden. Maar volgens hem komt dat door provocaties van mensen van buiten die uit zijn op een confrontatie met de politie.

Al jaren in actie

Hij is zelf al bijna drie jaar betrokken bij de acties tegen het stikstofbeleid van de kabinetten Rutte. Al in oktober 2019 ging hij twee keer naar het Malieveld in Den Haag om te protesteren tegen de toen nog niet vaste plannen van oud-minister Carola Schouten van Landbouw.
De Haan zegt dat de boosheid onder de boeren het gevolg is van de presentatie van de stikstofplannen van minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal op 10 juni. Vooral het kleurenkaartje dat daarbij hoorde heeft kwaad bloed gezet, met een op plaatsen tot 95 procent oplopende eis voor stikstofreductie.

“De presentatie van dat kleurenkaartje zonder tekst en uitleg heeft de boeren heel boos gemaakt. Die plannen moeten van tafel en dan willen wij met de belangenorganisaties om tafel om een goed uitgewerkt plan te maken waar wij de komende jaren ook wat mee kunnen,” zegt De Haan.

“Meestal gaat het heel goed tussen politie en de boeren”

Over het geweld dat op verschillende plekken bij acties uitbrak is De Haan niet te spreken. “Hoe de politie in Heerenveen heeft opgetreden en op die jongen schoot, daar zijn wij het niet mee eens. Maar meestal gaat het heel goed tussen de politie en de boeren.”

Dat heeft hij zelf op verschillende plekken gezien, zegt De Haan. “Het gaat mis door types van buiten, vaak aan het einde van de dag. Die zetten van alles op social media en voordat je het weet komen er honderden mensen die niets met de boeren te maken hebben. Die provoceren en dagen de ME uit. En als de ME er dan op slaat, wie krijgt dan weer de schuld? De boeren.”

Eisen van het kabinet

De Haan protesteert niet zozeer voor zichzelf als wel voor de hele melkveesector. Zelf voldoet hij al voor een groot deel aan de eisen van het kabinet, met veel kruidenrijk land, minder gebruik van kunstmest en een boerderij met 185 Jerseykoeien die veel minder melk geven en ook minder eten dan het zwartbonte Holstein-Friese ras dat bij de meeste boeren in het land loopt.

“Dit past bij mij. Maar dat wil niet zeggen dat een ander het ook zo moet doen. Je moet boeren zoals dat bij je past. En wij hebben alle verschillende melkstromen ook nodig. Kijk maar naar de melkprijs nu. Die is bijna even hoog als die van biologische melk.”

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
“Confrontatiezoekers verstieren de boerenprotesten”, zegt boer André de Haan · Foto('s): Omrop Fryslân/ANP
  Omrop Fryslân/ANP

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?