BURGUM – Informateurs Hendrik ten Hoeve en Anne Jochum de Vries hebben hun keuze om een college te vormen met FNP, CDA en PvdA/GroenLinks toegelicht aan de raad. Laatstgenoemde wil gezamenlijk verdergaan als twee partijen met één fractie, wat vragen opriep of dit wel mogelijk is.
Douwe Hooijenga van de ChristenUnie gaf aan dat hij de samenwerking lastig vond. “Op deze manier hebben jullie wel de lusten maar niet de lasten.” Ook Dineke Wagenaar van de VVD was het er niet mee eens. “GroenLinks heeft verloren tijdens de verkiezingen maar komen wel in het college, dat is heel krom.”
De heren gaven ook aan dat er gezocht is naar een mogelijkheid om BVNL te betrekken in het college, aangezien zij verrassend veel stemmen kregen. Echter zagen zij geen mogelijkheid tot een goede samenwerking omdat de meningen tussen de partijen te verschillend zijn, en omdat de partij nog erg jong is. BVNL had hier geen prettig gevoel bij, “Dit is een dikke middelvinger naar de democratie!”, riep fractievoorzitter Nynke Koopmans. Ook Jesse Looijenga haakte hier op in: “Ook de jeugd wordt op deze manier buitenspel gezet.”
Daarnaast was er discussie of drie wethouders genoeg is, of dat er vier moeten komen. Verschillende partijen droegen ook aan om wethouder Andries Bouman te behouden in het college voor de continuïteit, echter is hij van de ChristenUnie die volgens het advies geen plek krijgt in het college. “Het uitsluiten van de ChristenUnie en de samenwerking tussen PvdA en GroenLinks is gewoon een politieke truc”, stelde Erwin Duursma van D66. Hij diende een motie in om Bouman te behouden, de motie werd niet aangenomen.
Twee en een half uur en drie schorsingen verder was er nog niks besproken over welke punten de nieuwe raad belangrijk vind om zich voor in te zetten. En over wie op welke positie zou moeten zitten kwam geen overeenstemming. De PvdA en GroenLinks dienden een motie in over het vervolgproces met de volgende punten:
Deze motie werd aangenomen.