DOKKUM – Het college van Burgemeester en Wethouders legt de -door de gemeenteraad aangenomen- motie om de intentieverklaring Waddenagenda 2050 niet te ondertekenen, naast zich neer. Zo valt te lezen in de brief van het college aan de raad. Er zijn veel zorgen bij de agrariërs die werken in Noardeast-Bûtendyks over het voortbestaan van de zogenoemde zomerpolders. Mede daarom brachten VVD, CU, GROENNOF, Actief Links Lokaal en de PvdA een motie in stemming in de raadsvergadering van donderdag 21 januari. Deze motie werd door een meerderheid in de gemeenteraad aangenomen, alleen coalitiepartijen S!N en CDA stemden tegen. Daar gaat het college nu dus -in de uitvoering- aan voorbij.
“Als college delen wij uw zorg en wij willen ons dan ook graag inzetten voor het behoud van de zomerpolders. Om dat doel te bereiken is het echter van groot belang dat wij directe invloed kunnen uitoefenen op de verdere uitwerking van de Waddenagenda 2050. Maar met het niet ondertekenen van de instemmingsverklaring bestaat het risico dat wij in het uitvoeringsprogramma geen of onvoldoende plaats krijgen voor onze eigen inbreng. Bovendien kan dit een mogelijke samenwerking in de toekomst bemoeilijken.” Zo is te lezen in de brief.
Ondanks de gedeelde zorgen om Noardeast-Bûtendyks, geeft het college aan wel te tekenen. “Er zijn namelijk ook andere grote belangen, ambities en opgaven langs de Waddenkust.” Daarbij refereert het college aan Holwerd aan Zee, de dijkversterking tussen Koehool en Lauwersoog, Op paad lâns it Waad en andere ontwikkelingen. “Wij hebben dan ook besloten geen gehoor te geven aan uw oproep in de motie en de instemmingsverklaring wél te ondertekenen en gebruik te maken van de bevoegdheid die het college heeft.” De intentieverklaring zou tot een bepaald niveau abstract genoeg zijn om nog dingen aan te kunnen passen. De voorzitter van de Vereniging van Waddenzeegemeenten zal namens het college de handtekening onder de intentieverklaring zetten.